KRIZA

Europske i latinoameričke zemlje imaju plan za izbjegavanje kaosa u Venezueli, američka vojska spremna zaštititi diplomate

 
 Andres Stapff / REUTERS

Europski i latinoamerički čelnici sastali su se u četvrtak u urugvajskom glavnom gradu Montevideu kako bi razgovarali o planu za rješavanje sve ozbiljnije krize u Venezueli, pozivajući međunarodnu zajednicu da se suzdrži od izravne intervencije.

Međunarodna kontaktna skupina (ICG) za Venezuelu, koju podržava EU, započela je inauguralnu sjednicu pozivima da se zauzme neizravniji pristup od onog koji zagovaraju Sjedinjene Države i neke latinoameričke zemlje.

Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini kazala je da se zauzimaju za mirno i političko rješenje krize, dodajući da rješenje u konačnici mora pronaći narod Venezuele.

"To je ne samo najpoželjniji rezultat, nego i jedini rezultat ako želimo izbjeći nove patnje i kaotičan proces", kazala je.

Sastanak se održava nakon sličnog sastanka tvrdolinijaške Lima skupine u Kanadi koja je pozvala međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na socijalističkog venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura da se povuče s vlasti.

Maduro je prošlog svibnja ponovno izabran za predsjednika na šest godina, no izbore mnogi smatraju prijevarom.

Oporbeni vođa Juan Guaido proglasio se prošli mjesec privremenim predsjednikom. Priznale su ga mnoge članice EU-a uključujući Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju, uz SAD, Kanadu i skupinu latinoameričkih zemalja.

Venezuelsko gospodarstvo doživjelo je krah i tri milijuna ljudi pobjeglo je iz zemlje pred nestašicama hrane i lijekova.

Uoči sastanka, Meksiko, Urugvaj i skupina karipskih zemalja iznijeli su plan nazvan "Montevideo mehanizam" koji predlaže da se pronađe mirno rješenje koje će spriječiti "eskalaciju nasilja."

"Temelji se na dobroj volji, na tome da ne interveniramo osim dijalogom, pregovorima, komuniciranjem i voljom da pridonesemo", rekao je meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard.

Meksiko je nekoć bio velik kritičar Madura, no ljevičarski predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador popravio je odnose između dviju zemalja.

Maduro, kojeg i dalje podržava vojska, smatra Guaidoa američkom marionetom i optužuje ga da želi izvesti državni udar.

Podržavaju ga Kina i Rusija.

Slovačka i Italija također nisu priznale Guaidoa.

ICG podržavaju EU i niz država članica među kojima su Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Portugal, Španjolska, Švedska i Velika Britanija. Latinoameričke članice su Bolivija, Kostarika, Ekvador, Meksiko i Urugvaj.

ICG, uspostavljen prošli mjesec, ističe da mu je cilj postići "politički i miran proces" u roku od 90 dana u kojem će Venezuelci odrediti svoju budućnost održavanjem slobodnih, transparentnih i vjerodostojnih izbora.

Američka vojska spremna zaštititi diplomate u Venezueli - admiral

Američka vojska spremna je zaštititi američke dužnosnike i diplomatsku infrastrukturu u Venezueli ako bi to bilo potrebno, rekao je u četvrtak američki admiral nadležan za vojnike u Južnoj Americi.

"Spremni smo štititi američko osoblje i diplomate ako bi to bilo potrebno", rekao je admiral mornarice Craig Faller, inače čelnik američkog Južnog zapovjedništva, tijekom saslušanja pred senatskim odborom za oružane snage. Nije pojasnio kako bi vojska SAD-a mogla reagirati.

Kolaps Venezuele pod predsjednikom Nicolasom Madurom natjerao je zemlje širom svijeta da zauzmu stajalište, posebito nakon što je oporbeni vođa Juan Guaido sebe proglasio privremenim predsjednikom prošlog mjeseca.

Velike europske zemlje pridružile su se SAD-u, Kanadi i nekolicini latinoameričkih zemalja u priznavanju Guaida kao zakonitog privremenog predsjednika Venezuele.

Faller je rekao kako Venezuela ima oko dvije tisuće generala i većina ih je lojalna predsjedniku Maduru jer su preko njega zaradili na trgovini drogom, prihodima od prodaje nafte i raznih poslovanja. Međutim, naglasio je kako obični vojnici dijele sudbinu većine naroda, to jest gladuju.

"Zakonita vlada predsjednika Guaidoa ponudila je amnestiju, i izlaz vojne snage, od kojih je većina, pretpostavljamo, lojalna ustavu, a ne diktatoru", rekao je Faller.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 13:02