VEĆINOM GLASOVA

Europske novinske agencije na neodređeno vrijeme suspendirale ruski TASS iz članstva u EANA-i

Kako je najavio glavni tajnik EANA-e Alexandru Ion Giboi, uvjeti za reaktiviranje punopravnog članstva TASS-a bit će ‘veoma oštri‘

Vladimir Putin

 Mikhail Metzel/TASS/POOL/POOL/Sputnik via AFP

Članstvo ruske novinske agencije TASS u Europskom udruženju novinskih agencija (EANA) suspendirano je na neodređeno vrijeme, odluka je koja je u petak donesena na izvanrednoj općoj skupštini te udruge održanoj u Sarajevu.

Clemens Pig, predsjednik Upravnog odbora EANA-e i ravnatelj Austrijske novinske agencije (APA), rekao je po završetku skupštine kako je odluka o nastavku suspenzije za rusku agenciju donesena uvjerljivom većinom glasova članica.

"Velikom većinom odlučili smo produžiti suspenziju TASS-a", izjavio je ravnatelj APA-e podsjećajući kako je to odluka koju su donijeli predstavnici agencija iz cijelog niza država od sjevera do juga Europe uzimajući pritom u obzir patnje kroz koje prolazi Ukrajina.

Iskazali su punu potporu ukrajinskoj agenciji Ukrinform te joj najavili pomoć kako bi mogla nastaviti rad u teškim ratnim uvjetima.

Članstvo TASS-a u EANA-i suspendirao je upravni odbor asocijacije odmah nakon početka ruske agresije na Ukrajinu zbog utjecaja koji ruske vlasti imaju na tu agenciju. Sad je ta privremena odluka potvrđena na općoj skupštini u Sarajevu na kojoj je razmatrana i mogućnost isključenja TASS-a iz EANA-e, no za to nije bilo potrebne većine.

Kako je najavio glavni tajnik EANA-e Alexandru Ion Giboi, uvjeti za reaktiviranje punopravnog članstva TASS-a bit će "veoma oštri".

"To smatram važnom porukom za TASS i za sve druge, a istodobno potporom za Ukrinform", rekao je.

Oleksandr Harčenko, glavni ravnatelj ukrajinske agencije Ukrinform, koji je također bio u Sarajevu, izjavio je kako je zahvalan EANA-i na potpori, ali je upozorio da suspenzija TASS-a nije dostatna mjera s obzirom na činjenicu da je ta agencija sredstvo ruske ratne propagande.

U članstvu EANA-e su agencije iz 32 države Europe uključujući i hrvatsku agenciju Hinu, a među njima su i agencije poput njemačke DPA i francuskog AFP-a.

Domaćin ovogodišnje skupštine EANA-e bila je novinska agencija Federacije BiH FENA, a glavna tema o kojoj je vođena rasprava bila je posvećena potrebi provjere činjenica u razdoblju dezinformacija.

Kako je istaknuo Pig, moć društvenih medija upozorila je koliko može biti opasan utjecaj neprovjerenih informacija tijekom pandemije i koliko je bitno imati pravodobni pristup provjerenim činjenicama.

Novinske agencije, bez obzira jesu li u privatnom ili javnom vlasništvu, tu su imale posebnu ulogu.

"Mi smo nevidljiva crta iza informacija koje koriste drugi mediji i sad se pokazalo koliko su agencije važne u takvim okolnostima. Stoga je potrebno poboljšati vidljivost i brendiranje novinskih agencija", rekao je Pig.

Posebice je ukazao na činjenicu kako su brojne agencije već uspostavile posebne timove za provjeru činjenica, a cilj je da se sve agencije povežu kroz takve mehanizme i time onemoguće kampanje dezinformiranja, ali i da surađuju na tehnološkom planu kako bi odgovorili izazovima medijskog tržišta uz osiguranje pune slobode medijskog izvještavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 20:30