PROIZVODNJA URANIJA

Europske sile su vrlo zabrinute proširenjem iranskog nuklearnog programa

Zabrinutost su iskazali nakon izvješća Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)
Ibrahim Raisi
 Atta Kenare/AFP

Ministri vanjskih poslova Njemačke, Velike Britanije i Francuske u četvrtak su izrazili rastuću zabrinutost zbog moguće vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa.

Zabrinutost su iskazali nakon izvješća Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u kojem stoji da je Iran proširio svoju proizvodnju uranija koji je gotovo na vojnoj razini, te da ta država po prvi put proizvodi metalni uranij.

„Oboje su ključni koraci prema razvoju nuklearnog naoružanja, a Iran nema nikakvu civilnu potrebu za tim mjerama“, objavili su glasnogovornici ministarstava.

Tri ministarstva naglašavaju kako su iranske aktivnosti „teško kršenje“ iranskog nuklearnog sporazuma. Iran je taj dogovor potpisao 2015. s tri europske sile, kao i s SAD-om, Rusijom i Kinom, a njime je pristao ograničiti svoje nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Washington se povukao iz tog sporazuma 2018. pod Donaldom Trumpom koji je vratio sankcije. Godinu dana kasnije Teheran je postupno prestao poštivati obaveze iz sporazuma.

Diplomatski pokušaji pronalaženja dogovora između Irana i SAD-a u Beču, središtu IAEA-e, traju od travnja ove godine. Oni su prekinuti na dva mjeseca nakon što je iranski predsjednik postao tvrdolinijaš Ibrahim Raisi koji je zamijenio umjerenijeg Hasana Rouhanija.

Teheran i dalje nije pristao na novi datum za nastavak pregovora, rekli su europski ministri, upozorivši kako su novi koraci Irana otežali povratak nuklearnom sporazumu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:39