ZA OLAKŠANA PUTOVANJA

Europski parlament: EU treba strategiju održivog turizma i zajedničke zdravstvene potvrde

Eurozastupnici su na plenarnoj sjednici ovoga tjedna raspravljali o donošenju EU strategije za održivi turiza
 Ivo Ravlic/Cropix

Europski parlament je u četvrtak zatražio da zajednička potvrda o cijepljenju te oznaka zdravstvenog certifikata EU-a za pružatelje turističkih usluga postanu sastavni dijelovi nove EU strategije o turizmu.

Eurozastupnici su na plenarnoj sjednici ovoga tjedna raspravljali o donošenju EU strategije za održivi turizam, a u četvrtak. s 577 glasova za, 31 protiv te 80 suzdržanih, prihvatili rezoluciju u kojoj su podržali uvođenje zdravstvenog certifikata kako bi se olakšala putovanja, te zatražili pomoć turističkom sektoru Unije koji je teško pogođen pandemijom.

U izvješću se ističe kako je pandemija virusa COVID-19 paralizirala turističku industriju Europske unije te ugrozila 6 milijuna radnih mjesta od ukupno 27 milijuna koliko ih ima u sektoru.

Europarlamentarci traže što brže donošenje nove turističke strategije europskog turizma usmjerene na održivi razvoj, digitalizaciju i oporavak od posljedica pandemije.

Claudia Monteiro de Aguiar, članica Odbora za promet i turizam i izvjestiteljica za ovu temu konstatirala je da turistički sektor „treba kratkoročnu likvidnost kako bi se mogla spasiti radna mjesta i osigurati oporavak turizma, a u izvješću se „poziva Komisiju da potakne države članice da privremeno utvrde snižene stope PDV-a na turističke usluge, uz istodobno iskorištavanje ulaganja za poticanje prijelaza na sve više digitalizirani i održivi turistički ekosustav“.

Aguiar, iz redova demokršćana ističe da je „ovo izvješće koje se bavi održivim turizmom otpornim na krize u budućnosti ključno kako bi naši sunarodnjaci shvatili da postoje mjere i mogućnosti da se pomogne poduzećima, institucijama i građanima u ovoj vrlo teškoj situaciji“.

„Ovo izvješće poziva na istinski europski napor za ponovnim pokretanjem turizma u najteže pogođenim regijama kontinenta. Uzeti su u obzir prijedlozi oko potvrde o cjepivu i oznake zdravstvenog certifikata, no ono što nam je sada potrebno je istinska europska koordinacija sustava testiranja bez nametanja dodatnih troškova za europske građane. EU žurno treba ubrzati distribuciju cjepiva diljem Europe i ustanoviti odgovarajuće financijske instrumente potpore zelenoj i digitalnoj tranziciji“, kaže Aguilar.

Napomenula je da je ova pandemija najviše pogodila države s ranjivijim gospodarstvima, tj. one u kojima turizam ima veliki udio u BDP-u, te da je stoga je važno da države uključe turistički sektor u svoje Mehanizme za oporavak i otpornost,

Same mjere tih Mehanizama neće biti dovoljne, ocjenjuje se u izvješću te „poziva države članice, regionalne i lokalne vlasti da sektore turizma i putovanja uključe u svoje planove oporavka i u inicijativu „React-EU”, uz poštovanje okolišnih i socijalnih standarda.

Izvješće zagovara i osnutak Europske agencije za turizam koja bi „mogla uključiti sve zainteresirane dionike i prikupiti sve potrebne podatke kako bi se napravio plan europskog turizma“, što bi bila jedna od odgovornosti Agencije

Među odgovornostima takve agencije bili bi i „upravljanje mehanizmom za upravljanje krizom, pružanje tehničke i administrativne potpore mikropoduzećima i MSP-ovima, potpora turističkom ekosustavu razmjenom dobrih praksi, promicanje Europe kao turističkog brenda u trećim zemljama i usmjeravanje na diversifikaciju europskog turističkog proizvoda“.

Povjerenik Komisije za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius rekao je zastupnicima Komisija „dijeli viziju i ciljeve predstavljenog izvješća za održivi i digitalni ekosustav turizma“ te da su među prioritetima budućeg europskog plana na kojem Komisija radi sa članicama upravo održive destinacije i održiva putovanja i turističke usluge koje uključuju eko oznaku i digitalizacija.

Glede sigurnosti putovanja u uvjetima pandemije povjerenik je rekao da se moraju „provesti mjere koje će zaštititi javno zdravstvo i omogućiti sigurno putovanje i turizam“ te dodao kako je „Europska unija mobilizirala financijsku podršku za ovaj sektor te se s državama članicama radi na koordinaciji aktivnosti koje se tiču ograničavanja slobodnog kretanja i sigurnosnih mjera“.

Također je ocijenio da će „cijepljenje diljem EU-a dovesti do otvaranja zemalja članica prema turizmu u nadolazećim mjesecima".

Komisija je prošlog tjedna predstavila paket mjera koje uključuju i zakonodavni prijedlog za zelene i digitalne certifikate.

Trenutno različite države članice imaju drugačije kriterije za borbu protiv koronavirusa „što bi moglo dovesti do stvarne prepreke slobodnom kretanju i funkcioniranju jedinstvenog tržišta te je zbog toga potrebno europsko rješenje koje će jednako prevoditi sve države članice“ naglasio je Sinkevičius.

Zdravstveni certifikat će „uključivati dokaz da je osoba cijepljena, rezultat testa ili informacije o oporavku od koronavirusa i neće biti diskriminatoran te ga se neće smjeti koristit kao preduvjet za slobodno kretanje niti kao alat za graničnu kontrolu", objasnio je povjerenik i najavio da bi takav certifikat "trebao bi biti na snazi najkasnije do sredine lipnja“.

Osim zdravstvenog certifikata, do ljeta bi trebao biti spreman i dokument od standardizaciji za sve turističke djelatnike koji će izraditi Europska agencija za standardizaciju na zahtjev Komisije.

Na izradu zajedničkog certifikata u svojoj je rezoluciji pozvao i Europski parlament.

„Poziva se Komisiju i države članice da kao prioritet izrade zajednički certifikat o cijepljenju i sustav uzajamnog priznavanja postupaka cijepljenja...nakon što cjepiva postanu dostupna javnosti i nakon što budu postojali dostatni znanstveni dokazi da cijepljene osobe ne prenose virus, certifikat u svrhu putovanja mogao bi se smatrati alternativom PCR testovima i zahtjevima u pogledu karantene“, stoji u izvješću.

Europarlamentarci su pozdravili osnivanje portala „Re-open EU” i pozvali države članice da Komisiji osiguraju jasne informacije kada donesu odluku o primjeni ili ukidanju ograničenja slobodnog kretanja.

Komisija je 17. ožujka predstavila prijedlog Uredbe o digitalnoj zelenoj potvrdi kako bi olakšala slobodno kretanje u EU-u te prateći prijedlog o državljanima trećih zemalja koji zakonito borave u EU-u, a zastupnici u Europskom parlamentu su u četvrtak odlučili ubrzati postupak odobrenja zelenih digitalnih potvrda kako bi one mogle biti prihvaćene do ljeta.

U raspravi na plenarnoj sjednici u srijedu, većina zastupnika izrazila je potporu za brzu uspostavu digitalne zelene potvrde čiji je cilj olakšati sigurno slobodno kretanje u EU-u tijekom pandemije COVID-19a, a nekoliko je govornika istaknulo kako je potrebno osigurati snažnu zaštitu osobnih i zdravstvenih podataka te su upozorili da ne smije doći do diskriminacije osoba koje nisu cijepljene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:19