KONTROVERZNA ODLUKA

Europski parlament imenovao novog glavnog tajnika, neki parlamentarci bijesni: ‘Sve je dio zakulisnog dogovora!‘

Alessandro Chiocchetti će 1. siječnja naslijediti Nijemca Klausa Wellea koji je na toj najvišoj parlamentarnoj dužnosti od 2009. godine

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola tvrdi da je sve bilo po proceduri

 Petros Karadjias/Afp

Europski parlament imenovao je u ponedjeljak Talijana Alessandra Chiocchettija za svog novog glavnog tajnika u kontroverznoj odluci.

Chiocchetti će 1. siječnja naslijediti Nijemca Klausa Wellea koji je na toj najvišoj parlamentarnoj dužnosti od 2009. godine.

Portal Politico je izvijestio, pozivajući se na anonimne izvore, da je Chiocchettijevo imenovanje dio zakulisnog dogovora.

Odluku o tome tko će dobiti čelni položaj donosi 14 potpredsjednika Europskog parlamenta i pet članova savjetodavnog ureda poznatih kao kvestori.

Nakon saslušanja ispitivanja četvorice kandidata, održano je "pažljivo vijećanje" te je odluka o imenovanju Chiocchettija donesena "vrlo velikom većinom", navodi se u priopćenju Europskog parlamenta. Ipak, nije objavljeno tko je glasovao za njega.

To je imenovanje izazvalo oštre kritike Zelenih i Socijaldemokrata EU-a. Potpredsjednica Europskog parlamenta Heidi Hautala iz Zelenih, rekla je da je proces odabira bio neadekvatan, a svaki kandidat se predstavljao samo deset minuta.

Chiocchetti je trenutačno šef kabineta predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsole.

Takvi dogovori nisu neuobičajeni ni pri raspodjeli mjesta u drugim institucijama EU-a, no parlament na ovaj način do sada nije izazivao veću pozornost.Europski parlament imenovao novog glavnog tajnika

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 13:09