PROCURILI DETALJI

Europski parlament optužen da je doveo Zelenskog u smrtnu opasnost! ‘Što ste napravili? Taština vam je najbitnija...‘

Europska pučka stranka, politička grupacija desnog centra, čija je Metsola članica, prvobitno je potvrdila glasine u objavi na društvenim mrežama koja je kasnije izbrisana

Charles Michel, Volodimir Zelenski, Ursula von der Leyen

 Yevhen Kotenko/Avalon/Profimedia/Yevhen Kotenko/avalon/profimedia

Europski parlament optužen je da je doveo Volodimira Zelenskog u opasnost nakon što su iz te institucije procurili detalji planiranog nastupa na summitu u Bruxellesu ovog tjedna.

U svom drugom posjetu izvan Ukrajine otkako je Rusija izvršila invaziju prije gotovo 12 mjeseci, očekivalo se i očekuje posebno obraćanje parlamentu u četvrtak.

Još ranije ovog tjedna, glasine o posjetu ubrzo su kružile europskim publikacijama, počevši od talijanske La Stampe.

Prijavljeno je da je curenje podataka izašlo iz kabineta Roberte Metsole, predsjednice Europskog parlamenta, kao i dužnosnika bliskih de facto čelniku te institucije.

Europska pučka stranka, politička grupacija desnog centra, čija je Metsola članica, prvobitno je potvrdila glasine u objavi na društvenim mrežama koja je kasnije izbrisana.

"Radujemo se što ćemo vam poželjeti dobrodošlicu u Bruxellesu, gospodine predsjedniče", stoji u objavi na Twitteru.

Metsola je kasnije zatražila od svoje parlamentarne skupine da ukloni tu objavu.

Zastupnici Europskog parlamenta također su tvrdili da je Alessandro Chiocchetti, bivši šef kabineta Roberte Metsole, a sada glavni tajnik Parlamenta, sazvao je sastanak parlamentarnih skupina kako bi ih izvijestio o detaljima posjeta.

Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, navodno se izravno žalio gospođi Metsola zbog curenja informacija, za koje je tvrdio da bi moglo imati ozbiljne posljedice za sve planirane posjete gospodina Zelenskog Bruxellesu.

Michelov glasnogovornik rekao je da je "pozvao predsjednika Zelenskog da osobno sudjeluje na budućem summitu Europskog vijeća".

Dodao je: "Iz sigurnosnih razloga nećemo davati dodatne informacije."

Svađa je potaknula optužbe da je parlament vlastitu taštinu stavio ispred sigurnosti ukrajinskog predsjednika.

Diplomat EU-a izjavio je za britanski Telegraph: "Nije previše za reći da je parlament potencijalno ugrozio sigurnost Zelenskog objavljivanjem očitih planova za posjet."

Prošlog je tjedna Zelenski rekao novinarima u Kijevu: "Iskreno govoreći, postoje veliki rizici ako nekamo odem. To je istina!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 01:32