NEZADOVOLJNI POTROŠAČI

Europski parlament protiv "njemačkih" proizvoda od azijskih dijelova

 Dragan Matić/CROPIX

Oznaka zemlje proizvodnje, kao nužan uvjet za zaštitu potrošača i borbu protiv krivotvorenja, uvrštena je u Rezoluciju o strategiji jedinstvenog tržišta Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta. Učinjeno je to na prijedlog hrvatske eurozastupnice Biljane Borzan, koja je prijedlogu priložila u rezultate istraživanja Društva „Potrošač“, a koji kažu da se čak 72,8 posto hrvatskih potrošača se izjasnilo da im je podatak o zemlji proizvodnje/podrijetla ključna informacija prilikom svake kupnje, dok njih 18,7 posto smatra da je izostavljanje zemlje porijekla iz obavijesti o proizvodu u funkciji skrivanja kvalitete proizvoda.

"Istraživanja i na europskoj razini su pokazala kako potrošači nisu zadovoljni postojećim tzv. "made in" oznakama. Naime, te oznake su najčešće na dobrovoljnoj bazi. Primjerice, kada kupite proizvod iz Njemačke koji je deklariran kako njemački proizvod, podrazumijevate da su svi ili bar vitalni dijelovi iz Njemačke. Međutim, vrlo često je on samo sastavljen tamo, a dijelovi su iz azijskih zemalja", objašnjava Borzan, koja dodaje i da se oznaci najviše opire upravo Njemačka. Tamo je naim nedavno Savezni sud zabranio oznaku „proizvedeno u Njemačkoj“ na ambalaži kondoma. Utvrđeno je naime da je on u Njemačkoj samo obrađen i upakiran, ali da su osnovne sastavnice iz azijskih zemalja. Nijemci strahuju da bi to nanijelo štetu i njihovoj autoindustriji „jer su auti koji imaju sastavne dijelove iz drugih zemalja sada slobodno deklarirani kao njemački proizvod.“

"Oznake europske zemlje proizvodnje podrazumijevanju određene proizvodne, ekološke i sigurnosne standarde. Potrošači su zbunjeni i obmanjivani postojećim sustavom. Zato mi je drago da je i ovaj problem našao svoje mjesto u Strategiji za jedinstveno tržište EU", kaže Borzan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:28