GORUĆE PITANJE

Europski parlament traži da se pravo na pobačaj uvrsti u Europsku povelju o temeljnim pravima

Zastupnik HDZ-a u EP-u Tomislav Sokol glasao je protiv ove Rezolucije. Smatra da taj narativ ‘promiče kulturu smrti‘

Tomislav Sokol

 Martin Bertrand/Hans Lucas/Hans Lucas via AFP

Europski parlament usvojio je rezoluciju kojom traži da se pravo na legalan i siguran pobačaj uvrsti u Europsku povelju o temeljnim pravima. Taj zahtjev uvršten je u Rezoluciju koja je kao primarni cilj imala osuditi odluku američkog vrhovnog suda kojom se ukida zakon o pravu na pobačaj u toj državi. Većina zastupnika Europskog parlamenta smatra da u EU treba zaštititi prava žena na pobačaj i zdravlje.

Za ovu Rezoluciju glasalo je 324 zastupnika, a 155 protiv, dok je 38 bilo suzdržanih. Parlament traži od Vijeća izmjenu članka 7. Povelje i dodatak kako "svatko ima pravo na siguran i zakonski pobačaj".

Zastupnici su zabrinuti i zbog povećanja financiranja udruga koje se zalažu za zabranu pobačaja, uključujući i u nekim zemljama članicama Europske unije. Pozivaju Europsku komisiju i zemlje članice na pružanje političke potpore braniteljima ljudskih prava i pružateljima zdravstvenih usluga kako bi se unaprijedila seksualna i reproduktivna prava.

- Zemlje EU moraju zajamčiti pristup sigurnim, legalnim i slobodnim uslugama pobačaja, porodiljnim zdravstvenim uslugama, dobrovoljnom plalniranju obitelji, uslugama prilagođenim mladima, prevenciji HIV-a, potpori i liječenju bez diskriminacija - navodi se u Rezoluciji.

Protiv ove Rezolucije Europskog parlamenta bila je i Komisija biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) koja, kao i druga predstavništva vjerskih zajednica, sudjeluje u konzultacijama s institucijama Europske unije. Predsjednik ove komisije, biskup Jan-Claude Hollerich, izrazio je zabrinutost Katoličke crkve zbog načina na koji je EU pristupila ovom pitanju. Stav je ove Komisije da "pobačaj ne može biti ljudsko pravo".

Po ovom pitanju u nezgodnoj poziciji bila je predsjednica Europskog parlamenta, Roberta Metsola iz Malte. U toj zemlji članici EU-a pobačaj nije dopušten dok Europski parlament, na čijem je ona čelu, osuđuje zakone u SAD-u.

Metsolu su i na Malti optužili za hipokriziju kad je objavila tweet o solidarnosti sa ženama u SAD-u. A šutjela je kad je jedna američka turistkinja morala brzo iz Malte otići u Španjolsku na pobačaj jer joj je život bio u opasnosti, a na Malti nije mogla imati taj zahvat.

Zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu Tomislav Sokol poslao je priopćenje u kojem navodi da je on glasao protiv ove Rezolucije. Smatra da je to pitanje koje nije u nadležnosti EU te da narativ kojim se, kako navodi “promiče kultura smrti te tvrde da je pobačaj ljudsko pravo, što nije točno”, po njemu "dolazi od ljevičarskih aktivista u Europi, ali i u Hrvatskoj".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2023 15:54