TRAŽE VEĆA ULAGANJA

Europski parlament upozorava kako se sužava prostor za djelovanje civilnog društva

Određene vlade iskoristile su pandemiju da ograniče prostor za građansko djelovanje i donesu kontroverzne zakone, rečeno je

Didier Reynders

 JOHN THYS/AFP

Europarlamentarci su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u ponedjeljak zatražili veća ulaganja u civilno društvo i sveobuhvatnu strategiju za zaštitu i razvoj prostora za građansko djelovanje.

Anna Júlia Donáth, autorica izvješća o smanjenju prostora za djelovanje civilnog društva u Europi, eurozastupnicima je rekla da je u svijetlu ruske agresije na Ukrajinu "ovo izvješće iznimno važno jer ukazuje na to da neke vlade ograničavaju rad OCD-ova, što je dovelo do hibridnih režima koji su ojačali u srcu Europe".

Agencija Europske unije za temeljna prava (FRA) u svom izvješću za 2021. navodi da je 57% nacionalnih i lokalnih organizacija izjavilo da se situacija "pogoršala" i napominje da su "određene vlade iskoristile pandemiju da ograniče prostor za građansko djelovanje i donesu kontroverzne zakone u trenutku kad je društvu bila ograničena sposobnost mobilizacije".

Slovenija, Mađarska i Poljska donijele su zakone kojima se nevladinim organizacijama ograničava pristup financiranju i koji su posebno usmjereni na aktiviste koji rade na zaštiti prava žena, skupine LGBTIQ+ osoba, manjina, migranata i izbjeglica.

SLAPP (strategic lawsuit against public participation) je tužba s ciljem cenzure i zastrašivanja kritičara/neistomišljenika tako da ih se optereti troškom pravne obrane sve dok ne odustanu od kritike ili protivljenja.

Didier Reynders, povjerenik Europske komisije za pravosuđe, u obraćanju zastupnicima je istaknuo kako je "gotovo pola milijarde eura nedavno izdvojeno za pomoć OCD-ovima (organizacijama civilnog društva), a 40% tih sredstava usmjerit će se regionalnim i lokalnim organizacijama".

"Komisija izrađuje paket mjera za zaštitu novinara i aktivista za ljudska prava, osmislili smo i mjere potpore za najmanje organizacije, a tijekom proljeća izaći ćemo sa zakonodavnim prijedlozima za strateške tužbe protiv javnog sudjelovanja (SLAPP)", objavio je Reynders.

Izvješće o smanjenju prostora za djelovanje civilnog društva zastupnici su usvojili s 526 glasova za, 115 protiv i 54 suzdržana.

Strategija koju su podržali eurozastupnici uključivala bi i prekogranično financiranje OCD-ova "kako bi građani mogli na jednak način pružiti potporu bilo kojem OCD-u iz bilo koje zemlje", objasnila je Donáth, i "izradu europskog indeksa prostora za građansko djelovanje kojim bi se strukturiralo praćenje prostora za civilno djelovanje u državama članicama".

Većina zastupnika podržala je izvješće jer, kako je rekla zastupnica Ljevice Manon Aubry, "zaštititi civilno društvo znači zaštititi demokraciju".

Maria Walsh iz grupacije europskih pučana smatra da je "u ovoj Europskoj godini mladih važno pojačati glas europskih organizacija mladih kako bismo bili sigurni da one pozitivno utječu na javne politike i grade jaču Europu".

Da je ovo izvješće "kontradiktorno" smatra hrvatski zastupnik Ladislav Ilčić iz grupacije europskih konzervativaca jer se "uopće ne spominju udruge koje promoviraju kršćanske vrijednosti, a potpuno su diskriminirane".

"Profil civilnog društva trebaju odrediti sami građani, zato pustite civilnom društvu da se slobodno razvija i budite pluralni, dosljedni i pravedni", zaključno je dodao Ilčić.

U ime grupacije Identitet i demokracija, Nicolaus Fest izjavio je da je "smanjivanje prostora za djelovanje civilnog društva samo 'fake news' jer godinu za godinom financiranje civilnog društva samo raste" i ustvrdio kako "civilno društvo zapravo nije jamac demokracije, nego akutna prijetnja i zato im treba obustaviti svako financiranje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:37