OŠTRA OSUDA

Europski parlament usvojio Rezoluciju o Srbiji, u potpunosti su razotkrili Vučića, spominju se sankcije!

Tekst Rezolucije sastavio je Tonino Picula na temelju prijedloga koji su poslale političke grupe u Europskom parlamentu

Aleksandar Vučić

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Europski parlament usvojio je posebnu Rezoluciju o stanju u dijalogu između Kosova i Srbije te zadnjim događajima na sjeveru Kosova. Tekst Rezolucije sastavio je hrvatski zastupnik Tonino Picula na temelju prijedloga koji su poslale političke grupe u Europskom parlamentu.

Europski parlament inače je kritičan prema Srbiji, za razliku od Europske komisije i službe za vanjsko djelovanje EU, koje uporno štite vlast u Beogradu, ali ovo je bez sumnje najkritičnija rezolucija prema Srbiji. U tekstu rezolucije, događaji u selu Banjska na sjeveru Kosova od 24. rujna, nazivaju se "terorističkim napadom" koji je izvela "dobro naoružana srpska paravojna skupina".

Europski parlament poziva Europsku komisiju i Vijeće da uvedu sankcije Srbiji ako se utvrdi izravna veza Srbije s ovim napadom ili ako Srbija ne pokaže iskrenu volju za suradnju u istrazi.

Vijeće EU poziva se i na uvođenje ciljanih sankcija protiv osoba odgovornih za destabilizaciju sjevera Kosova, uključujući zabranu putovanja i zamrzavanje imovine.

Rezolucija Europskog parlamenta osuđuje i jezik mržnje koji se u Srbiji koristi i od strane vlasti te medija prema Kosovu. Poziva ih da ne šire neistine o "etničkom čišćenju" ili "pogromu" za što ne postoje dokazi. Osuđuje i proglašenje dana žalosti u Srbiji za ubijene napadače, kao i njihovo veličanje.

image

Tonino Picula

Tonci Plazibat/CROPIX

Europski parlament Rezolucijom je oštro osudio gomilanje vojske Srbije prema granici s Kosovom, što ukazuje na veliku eskalaciju.

- Europski parlament naglašava da takvo agresivno vojno ponašanje, zajedno s radikaliziranim političkim porukama u Srbiji i jakim indikacijama umiješanosti srpske države u nedavno političko nasilje na sjeveru Kosova, ukazuju na veoma opasnu, ali koherentnu politiku srpske vlade prema Kosovu i zapadnim partnerima - stoji u Rezoluciji.

Europski parlament ovom Rezolucijom izrazio je i zabrinutost zbog "destabilizirajućeg utjecaja srpskih vlasti na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem na cijelu regiju" kao i za pokušaje Rusije da negativno utječe na regiju, posebno u odnosima Srbije i Kosova, te traži istragu o mogućoj ulozi Rusije na zadnje događaje na sjeveru Kosova.

- Europski Parlament poziva Europsku komisiju da djeluje kao pošten posrednik u procesu normalizacije i izbjegava bilo kakvu politiku popuštanja prema Srbiji - piše u Rezoluciji, u kojoj se izražava i zabrinutost zbog nedostatka jasnih kritika od strane Europske komisije, usprkos neusklađivanja Srbije sa stavovima EU u vanjskoj politici i sankcijama prema Rusiji.

Eurozastupnici su Rezolucijom izrazili žaljenje zbog negativnih mjera koje je EU poduzela protiv Kosova i poziva na njihovo uklanjanje što prije.

Ovom Rezolucijom Europski parlament podržava proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Ponavljaju poziv stranama za konstruktivno ponašanje u dijalogu kako bi se došlo do sveobuhvatnog, pravno obvezujućeg sporazuma o normalizaciji njihovih odnosa, zasnovanog na principu međusobnog priznavanja.

Europski parlament pozvat će Srbiju da se suzdrži od bilo kakve daljnje eskalacije koja ugrožava ustavni poredak Republike Kosovo i spriječi svako krijumčarenje oružja preko granice. Od Kosova traži otvaranje prostora za trgovinu za svu civilnu robu i usluge iz Srbije.

Picula: ‘Srbija odnosima s Rusijom i Kinom dovodi u pitanje strateški smjer zemlje‘

Pokretač Rezolucije Tonino Picula nakon glasanja rekao je kako je teroristički napad, koji Rezolucija najoštrije osuđuje, "prijelomni trenutak bez presedana u poslijeratnom razdoblju" te poziva na "ozbiljne političke posljedice, kao što su ciljane sankcije protiv destabilizirajućih faktora na Kosovu".

- Pozivamo Europsku komisiju da zamrzne pretpristupne fondove namijenjene Srbiji ako istraga dokaže da je država Srbija bila izravno umiješana ili u rujanski teroristički napad ili u prijašnje nasilje u svibnju na sjeveru Kosova, ili ako srpske vlasti odbiju punu suradnju - rekao je Picula.

On je izrazio i ozbiljnu zabrinutost zbog uskih veza Srbije s Rusijom i Kinom što, prema njemu, dovodi u pitanje i stratešku orijentaciju Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:56