ZASTRAŠIVANJE MEDIJA

Europski parlament usvojio važno izvješće: Žele stati na kraj zlonamjernim tužbama protiv novinara

Često se radi o neozbiljnim pravnim postupcima, kojima je cilj profesionalna diskreditacija, zastrašivanje i ušutkavanje žrtve

Ilustracija

 Mihajlo Maricic/Panthermedia/Profimedia

Europski parlament je velikom većinom glasova usvojio izvješće o zaštiti novinara i kritičkih glasova od zlonamjernih tužbi koje imaju za cilj zastrašivanje i ušutkavanje.

Takozvane Strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP), prema mišljenju Europskog parlamenta, potkopavaju vrijednosti i pravosudni sustav EU-a, često se radi o neozbiljnim pravnim postupcima, utemeljenima na pretjeranim i štetnim tužbama, kojima je cilj profesionalna diskreditacija, zastrašivanje, ucjenjivanje i ušutkavanje žrtve. A žrtve su najčešće novinari i nevladine organizacije civilnog društva.

Europski parlament je posebno zabrinut zbog učestalog financiranja takvih tužbi novcem iz državnih proračuna. To utječe i na pošteno suđenje jer često dolazi do neravnoteže moći i resursa kojima raspolažu tužitelji i tuženi.

Za ovo izvješće su glasala 444 zastupnika Europskog parlamenta, 48 ih je bilo protiv, a 75 je bilo suzdržanih.

Iako se o ovom pitanju na razini Europske unije govori već dugo, a i Komisija bi uskoro trebala izaći s prijedlogom kako bolje zaštiti novinare, Europski parlament izražava žaljenje što niti jedna država članica još uvijek nije usvojila ciljani paket zakona protiv takvih tužbi.

Parlament je zatražio od Europske komisije usvajanje paketa mjera, dio kojih bi trebali biti i zakonodavni prijedlozi. Traže usvajanje direktiva EU-a s definiranim standardima zaštite žrtava i posebna pravila o ranom odbacivanu takvih tužbi kao i sankcioniranje za podnositelje takvih zlonamjernih tužbi. Zastupnici su posebno upozorili i na sprječavanje prakse takozvanog 'klevetničkog turizma' prema kojem se bira najpovoljniji pravni sustav koji bi odgovarao tužitelju.

Ovim izvještajem Europski parlament je predložio i stvaranje posebnog fonda za pomoć žrtvama SLAPP-a i njihovim obiteljima.

- Ne možemo stajati i gledati kako se sve više ugrožava vladavina prava i potkopavaju slobode izražavanja, informiranja i udruživanja. Naša je dužnost štititi novinare, nevladine organizacije i organizacije civilnog društva koje izvješćuju o pitanjima od javnog interesa. Naši sudovi nikada ne bi trebali biti igralište bogatih i moćnih pojedinaca, poduzeća ili političara, niti ih se smije preopteretiti ili zloupotrebljavati radi osobne koristi - rekao je nakon usvajanja izvješća Tiemo Wolken, njemački zastupnik koji je suizvjestitelj Europskog parlamenta za ovo pitanje.

Druga suizvjestiteljica, njegova kolegica s Malte, Roberta Metsola, dodala je kako ovo izvješće treba poslužiti kao nacrt za zaštitu novinara i onih koji traže istinu, očuvanje slobode izražavanja i prava na informaciju.

- Ovo međustranačko, međuodborno izvješće predstavlja prekretnicu za novinarstvo u borbi protiv zlonamjernih tužbi. Nema mjesta za zlouporabu naših pravosudnih sustava - rekla je Metsola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:04