REZOLUCIJA

Europski parlament zatražio da Kongo temeljito istraži ubojstvo talijanskog veleposlanika

Nehumana politička situacija uključuje pogubljenja, seksualno i rodno zasnovano nasilje, regrutiranje djece u oružane skupine...
Minuta šutnje u EP za ubijenog veleposlanika
 Aris Oikonomou/AFP

Europarlamentarci su u četvrtak su zatražili od DR Konga da temeljito istraži ubojstvo talijanskog veleposlanika Luce Attanasia u napadu na UN-ov konvoj krajem veljače te izrazili zabrinutost zbog nedostatne razine sigurnosti za svoje diplomate.

U Rezoluciji o ljudskim pravima u Demokratskoj Republici Kongo i raspravi i na plenarnoj sjednici zastupnici su najoštrije osudili ubojstvo talijanskog veleposlanika Luce Attanasija, talijanskog vojnog policajca Vittorija Lacovaccija i vozača Mustafe Milamba, u napadu na UN-ov konvoj u istočnom dijelu zemlje DR Kongo 22. veljače i zatražili temeljitu istragu tog slučaja.

U rezoluciji su i izrazili zabrinutost zbog dugogodišnjeg kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava u DR Kongu. Nehumana politička situacija u ovoj afričkoj državi uključuje pogubljenja, seksualno i rodno zasnovano nasilje, regrutiranje djece u oružane skupine, otmice i ubojstva civila od strane oružanih skupina, ali i pripadnika sigurnosnih snaga DRC-a, navodi se u rezoluciji.

Rezolucija je usvojena s 669 glasova za, 4 protiv i 17 suzdržanih.

Naoružana skupina napala je veleposlanika i njegovo osoblje u UN-ovom vozilu na putu iz Gome prema Rutshuru, na području Nacionalnog parka Virunga. Diplomat je s osobljem krenuo u posjet školi u kojoj se provodi UN-ov Svjetski program za hranu (World Food Programme).

Attanasio je umro u bolnici od ozljeda zadobivenih prilikom napada, što nije rijetkost u NP Virunga, poznato je da mnoge oružane skupine djeluju u parku i oko njega. Brojne snage UN-a trude se održavati mir na istoku ove zemlje.

Europarlamentarci traže temeljitu, neovisnu i transparentnu istragu okolnosti zasjede u ubojstava.

Osim navedenih žrtava, prošlog tjedna je na istoj ruti život izgubio odvjetnik William Hassani.

Antonio Tajani, talijanski zastupnik iz redova europskih pučana i jedan od autora rezolucije, ističe kako ovaj nemili događaj nije pogodio samo Italiju nego i cijelu Europsku uniju. Zabrinutost oko razine sigurnosti izrazio je rekavši kako „govoriti o tome nije dovoljno, već treba povećati razinu sigurnosti i zaštiti diplomate i sve ostale koji djeluju na terenu“.

Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko postavila je pitanje "kako to da je konvoj dobio sigurnosnu dozvolu za prolaz ovom rutom te kako to da humanitarni radnici na ovom području nisu bolje zaštićeni".

„Moramo ponovno ocijeniti sigurnosne mjere svih misija u Kongu. Humanitarni radnici često su na prvoj crti u područjima sukoba, a mnogi od njih svakodnevno su izloženi nasilju, zahvalnost za njihov rad možemo izraziti pružanjem odgovarajuće sigurnosti.“ dodala je Zovko.

Demokratska Republika Kongo obiluje rudnim bogatstvima, u svjetskom je vrhu što se tiče prirodnih resursa, ali je ujedno i među najsiromašnijim zemljama svijeta te je pogođena unutarnjim sukobima.

Tajani je u raspravi istaknuo i da je „već godinama potrebno napraviti Marshallov plan za Afriku“.

Charles Goerens iz bloka liberala Renew Europe-a dotaknuo se novih pristupa u vanjskoj politici EU-a

"Stupanjem na snagu novog instrumenta za vanjsku politiku imat ćemo jednu novu kutiju alata za djelovanje u kompleksnim situacijama poput ove", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:52