RASPRAVA

Europski parlament: žene su i dalje zakinute u procesima donošenja odluka

Žene i muškarci nisu ravnopravno uključeni u procese odlučivanja na svim razinama, istaknuto je u raspravi
 Dursun Aydemir/Anadolu Agency via AFP

Niti u jednoj državi članici Europske unije još uvijek nije postignuta potpuna jednakost spolova, upozorili su ovoga tjedna europarlamentarci u raspravi o izazovima za budućnost ženskih prava povodom 25. godišnjice Pekinške deklaracije i Platforme za djelovanje.

Žene i muškarci nisu ravnopravno uključeni u procese odlučivanja na svim razinama, istaknuto je u raspravi održanoj u srijedu i rezoluciji koju su zastupnici usvojili u četvrtak.

U većini europskih zemalja, “u kabinetima vlada, parlamentima, javnoj upravi, radnim skupinama za COVID-19 i upravnim odborima poduzeća još nije postignuta ravnopravna podjela moći između muškaraca i žena”, istaknuto je u rezoluciji kojom EP između ostalog poziva na razbijanje tzv. “staklenog stropa”.

Stakleni strop označava nemogućnost napredovanja žena na više i bolje plaćene radne pozicije.

Frances Fitzgerald iz Europske pučke stranke (EPP) napomenula je da su potrebni dodatni napori cijelog društva kako bi se “povećao broj žena na vodećim položajima gdje ih trenutno gotovo da i nema”.

Istaknuvši važnost njihova sudjelovanja u javnom i političkom životu, Helena Dalli, predstavnica Komisije i europska povjerenica za jednakost, rekla je da žene trebaju “djelovati kao nositeljice promjena”.

Europarlamentarci su se složili da je potrebno postići ravnopravnu uključenost žena i muškaraca u svim područjima društva i gospodarstva.

Socijaldemokrat Predrag Fred Matić (S&D/SDP) naglasio je da je neravnopravna podjela moći između muškaraca i žena samo jedna od prepreka u postizanju jednakosti.

“Porast rodno uvjetovanog nasilja, rodni jaz u plaćama, smanjeni pristup zdravstvenim uslugama, diskriminacija, marginalizacija, onemogućeno sudjelovanje u političkom i javnom životu - samo su dio realnosti s kojom se žene i djevojke susreću na dnevnoj razini”, kazao je Matić, član Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost.

Žene su nedovoljno zastupljene i na vodećim pozicijama u borbi protiv klimatske krize, unatoč tome što pokazuju veću brigu za okoliš i ekologiju od muškaraca, istaknuto je u rezoluciji.

Parlament je napomenuo da je rodna ravnopravnost neophodna za upravljanje klimatskim promjenama te da su djevojke poput mlade aktivistice Grete Thunberg, moćni akteri u postizanju ekološkog napretka.

“Ravnopravnost spolova je nužna u borbi protiv klimatske krize te EU zato istovremeno mora voditi brigu o jednakosti spolova i klimi”, kazala je Heléne Fritzon (S&D).

Zastupnica iz kluba Zelenih, Pierrette Herzberger-Fofana, nadovezala se zahtijevajući od Komisije “uspostavljanje jače veze između borbe protiv klimatskih promjena i politika jednakosti”.

Pekinška deklaracija i Platforma za djelovanje usvojeni su 1995. godine na Četvrtoj svjetskoj konferenciji o ženama u organizaciji Ujedinjenih naroda. Njihov glavni cilj je osnaživanje žena diljem svijeta te postizanje ravnopravnosti u područjima kao što su gospodarstvo, zdravlje, raspodjela moći, okoliš i nasilje. Europski parlament je 25. obljetnicu Pekinške deklaracije planirao popratiti događanjima u 2020. no te su aktivnosti bile odgođene uslijed pandemije covida-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:56