NAJJAČI BLOK U EU PARLAMENTU

Europski pučani u srijedu odlučuju o sudbini Fidesza

 
Viktor Orban
 Bernadett Szabo/File Photo / REUTERS

Mađarski premijer Viktor Orban sudjelovat će u srijedu na sastanku predstavnika Europske pučke stranke (EPP) iz cijele Europske unije na kojem će pasti odluka o izbacivanju ili ostanku njegove stranke Fidesz u glavnoj europskoj političkoj grupaciji desnog centra.

Sutrašnji sastanak EPP-a mogao bi biti rasplet spora između populističkog, protuimigrantski nastrojenog Orbana i više proeuropskih, 'mainstream' stranaka unutar najjačeg političkog bloka u Europskom parlamentu koji mađarskog premijera optužuju za autoritarnost i izrugivanje europskih vrijednosti, prije svega vladavine prava.

Od 28 stranaka članica, njih 13 je zatražilo glasanje o isključenju ili suspenziji Fidesza iz EPP-a nakon što je stranka postavila plakate na kojima je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, i sam član EPP-a, bio prikazan kao lutka na koncu kojom upravlja milijarder George Soros, također na meti mađarskih vlasti zbog navodnog zagovaranja nekontrolirane imigracije u Mađarsku.

Ulozi su veliki za obje strane. Gubitkom Fideszovih zastupnika, trenutni njih 12, EPP bi nakon europskih izbora u svibnju mogao izgubiti primat kao najveća stranka u EP-u. Što je još gore, druge stranke bi mogle slijediti taj primjer.

Za Orbana pak, biti u političkoj grupaciji s Kršćanskim demokratima (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel i uvaženih vladajućih stranaka iz Nizozemske, Belgije i Skandinavije, znači imati pristup glavnim igračima i zadržati ugled koji nedostaje populistima izvan 'mainstreama'.

CDU je uložio velike napore kako bi očuvao odnose s Fideszom koji je na udaru nevladinih udruga zbog, kako tvrde, poticanja mržnje prema imigrantima i ugrožavanja neovisnosti pravosuđa.

No, plakati i Orbanova kampanja protiv Sorosovog Srednjoeuropskog sveučilišta (CEU) u Budimpešti prelili su čašu.

FILE PHOTO: A government billboard is seen in Budapest, Hungary, March 12, 2019. The billboard reads,
REUTERS

Andreas Nick, desna ruka CDU-a za odnose s Mađarskom u njemačkom parlamentu, izjavio je da se "čini kao da Fidesz moli da bude izbačen".

Orban je u više navrata govorio u pomicanju svoje stranke više u desno, a također je nagovijestio da bi Fidesz mogao sklopiti savez s poljskom vladajućom Strankom prava i pravde (PiS).

Moguće je da će oko 260 izaslanika na kraju suspendirati, a ne izbaciti Fidesz iz svojih redova.

Najveći je to izazov za Manfreda Webera, saveznika kancelarke Merkel i glavnog kandidata EPP-a na izborima za Europski parlament te mogućeg nasljednika Junckera na čelu Komisije. Ukratko, radi se o ambiciji koja bi mogla ovisiti o ostanku Fidesza u konzervativnom bloku.

Čelnica Zelenih u EP-u Ska Keller je prokomentirala da Weber neće biti vjerodostojan kao kandidat za čelnu poziciju u Komisiji ako nastavi braniti Orbana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:39