ZARAZNIJI SOJ

Europski regulator: Protiv delta varijante neophodne dvije doze cjepiva

Prema podacima ECDC-a u deset zemalja EU, blizu 30 ili više posto osoba starijih od 80 godina još nije primilo preporučeno cjepivo
Ilustracija
 Frederic J. Brown/AFP

Dvije doze cjepiva neophodne su za zaštitu od delta varijante koronavirusa, objavila je u srijedu Europska agencija za lijekove (EMA).

Europski regulator je također pozvao države članice Europske unije da ubrzaju programe cijepljenja, dok se jako zarazna delta varijanta ubrzano širi svijetom.

"Prema preliminarnim podacima dvije doze cjepiva protiv covida-19 su potrebne za prikladnu zaštitu od delta varijante", navodi EMA u priopćenju.

"Poštivanje preporučenog rasporeda cijepljenja je ključno za postizanje najviše razine zaštite", dodaje EMA koja preporučuje primjenu dviju doza cjepiva Pfizer/BioNTecha, Moderne i AstraZenece.

Delta varijanta koronavirusa, otkrivena u Indiji, predstavljat će 90 posto slučajeva covida-19 do kraja kolovoza, ocjenjuje se u priopćenju Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Prema podacima ECDC-a u deset zemalja Europske unije, blizu 30 ili više posto osoba starijih od 80 godina još nije primilo preporučeno cjepivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2021 18:32