NAKON INVAZIJE

Europski šefovi u panici smišljaju kako se riješiti ruskog plina, nafte i ugljena: Počeli su curiti detalji

Trenutna prosječna popunjenost skladišta plina u EU-u je 26%. Europske cijene plina skočile su na rekordne vrijednosti

Postrojenje ruskog Gazproma

 EyePress News/EyePress via AFP

Zemlje Europske unije trebale bi odmah početi popunjavati zalihe plina kako bi se pripremile za sljedeću zimu, bit će jedan od zaključaka na summitu EU-a sljedeći tjedan, doznaje portal Euractiv koji navodi i da Europa priprema strategiju napuštanja ruskog plina, nafte i ugljena.

Ruska invazija na Ukrajinu potaknula je čelnike 27 zemalja članica EU-a da se prošloga tjedna dogovore o postupnom napuštanju oslanjanja na ruska fosilna goriva, uključujući povećanje uvoza ukapljenog prirodnog plina (LNG) i ubrzanje primjene obnovljive energije.

Međutim, put do potpunog ukidanja trajat će godinama pa zemlje također planiraju mjere za ublažavanje potencijalnih poremećaja u opskrbi iz Rusije, koja osigurava 40% plina EU-u, 27% uvoza nafte i 46% uvoza ugljena.

"Punjenje skladišta plina diljem Unije trebalo bi početi odmah. Države članice i Europska komisija hitno će koordinirati mjere potrebne kako bi se osigurala odgovarajuća razina skladištenja plina prije sljedeće zime”, navodi se u nacrtu zaključaka za summit čelnika EU-a od 24. do 25. ožujka, koji je Euractiv dobio na uvid.

Europska komisija će, kako se doznaje, do sljedećega mjeseca predložiti pravila koja zahtijevaju od zemalja EU-a da zajednički osiguraju najmanje 90-postotnu popunjenost skladišta plina do 1. listopada svake godine.

Trenutna prosječna popunjenost skladišta plina u EU-u je 26%.

Budući da visoke cijene energije povećavaju račune građanima diljem Europe, čelnici EU-a također će razgovarati o novim mjerama za ublažavanje troškova potrošača i poduzeća.

Europske cijene plina nakon početka ruske invazije skočile su na rekordne vrijednosti, a skok cijena uslijedio je nakon višemjesečnih ionako visokih troškova energije koje većina zemalja EU-a pokušava riješiti hitnim subvencijama i poreznim olakšicama.

Europska komisija će u svibnju objaviti detaljan plan odbacivanja ruskog plina, nafte i ugljena do 2027. godine. Početni plan, objavljen prošloga tjedna, uključuje veliko povećanje uvoza LNG-a i utrostručenje kapaciteta energije vjetra i sunca u EU-u do 2030. godine.

No dok su se zemlje EU okupile iza cilja napuštanja ruskih fosilnih goriva, podijeljene su oko toga treba li napustiti rusku naftu i plin.

Njemačka i Mađarska su među zemljama koje se tome protive i ističu da bi to nanijelo gospodarsku štetu. Pristaše, poput Poljske i Latvije, kažu da se stotinama milijuna eura koje Europa šalje Rusiji za opskrbu energijom - financira rat.

Sjedinjene Države, koje se manje oslanjaju na ruska goriva, prošloga tjedna zabranile su njihov uvoz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2022 17:26