ŽURNI POSTUPAK

EUROPSKI SUD ĆE RAZMOTRITI MOŽE LI LONDON JEDNOSTRANO ODUSTATI OD BREXITA Škotski političari koji se protive brexitu zatražili tumačenje članka 50

Ilustracija, Brexit
 Melinda Nagy / Profimedia, Alamy

Suci najvišeg suda Europske unije će 27. studenog održati ročište o pitanju mogućnosti jednostranog povlačenja odluke Ujedinjenog Kraljevstva o izlasku iz EU-a, najavio je u izjavi Europski sud u srijedu.

Slučaj je Europskom sudu u Luxembourgu uputio škotski sud od kojega su političari koji se protive brexitu zatražili tumačenje članka 50 Ugovora o Europskoj uniji na temelju kojega je London prošle godine najavio da za dvije godine napušta EU.

Do sada nijedna druga zemlja članica nije napustila 60 godina star savez.

Ako sud utvrdi da se odluka o izlasku može povući bez odobrenja ostalih članica, to će, tvrde zastupnici koji su pokrenuli sudski postupak, osnažiti argumente da bi britanski parlamentarci trebali zaustaviti izlazak iz Unije prije 29. ožujka.

Nije još poznato kada bi Europski sud mogao donijeti odluku o tom pitanju koje je poznato i kao slučaj Wightman, prema Andyu Wightmanu članu škotskog parlamenta iz stranke Zelenih koji ga je i pokrenuo.

Dužnosnik suda je rekao da se odluka po "žurnom postupku" donosi tri do šest mjeseci nakon saslušanja. Europski sud je, međutim, prošli mjesec rekao da je svakako potrebna što brža odluka prije no što britanski parlament glasa o prihvaćanju sporazuma o razlazu s EU-om.

Britanska premijerka Theresa May ustrajava na odlasku Britanije iz EU-a u ožujku. No prije toga se u parlamentu mora izboriti za prihvaćanje možebitnog sporazuma, oko kojeg su pregovori stali na pitanju granice s Irskom. Načelno, May bi mogla zatražiti glasovanje u parlamentu već ovog mjeseca.

Vladin dokument, kojeg je objavio BBC u utorak, sugerira da bi May mogla zatražiti glasovanje parlamenta upravo na dan saslušanja u Luxembourgu.

Glasnogovornica kabineta britanske premijerke je rekla da se vlada namjerava žaliti britanskom Vrhovnom sudu na odluku škotskog Vrhovnog građanskog suda da se obrati Europskom sudu (ECJ). "Nećemo povući obavijest o članku 50 i nećemo dalje komentirati parnicu", dodala je.

U utorak je vlada rekla da je svoje primjedbe uputila Europskom sudu ponovivši stav da sud treba odbaciti slučaj jer je u pravilu odbijao donositi presude o hipotetskim pitanjima ili davati savjetodavna mišljenja.

Članak 50 europskog Lisabonskog sporazuma određuje rok od dvije godine za pregovore s EU-om o sporazumu o povlačenju. Takav sporazum mora potvrditi većina ostalih članica koja se posebno određuje. Članak također nalaže da se pregovarački period od dvije godine može produžiti ako se oko toga slože sve ostale zemlje.

Članak ne razmatra pitanje o tome može li zemlja koja traži izlazak iz EU-a promijeniti mišljenje i ostati članica bez da traži odobrenje ostalih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2022 23:23