ODLUKA SUDA

Europski sud odbio žalbu Nikea na istragu o poreznim aranžmanima u Nizozemskoj

Američki proizvođač sportske odjeće žalio se na odluku Komisije iz 2019. godine o pokretanju istrage
 Fotostand/K. Schmitt/Fotostand/dpa Picture-Alliance via AFP

Europski sud odbacio je u srijedu žalbu američkog proizvođača sportske opreme Nike na istragu kojom Europska komisija nastoji utvrditi jesu li mu porezne vlasti u Nizozemskoj osigurale prednost u odnosu na konkurenciju.

Američki proizvođač sportske odjeće žalio se na odluku Komisije iz 2019. godine o pokretanju istrage o pet rješenja nizozemske porezne uprave koja su mu izdana u razdoblju od 2006. godine.

Porezna uprava tim je rješenjima odobrila metodu izračuna rojaliteta koje su dvije Nikeove tvrtke u Nizozemskoj plaćale jedna drugoj za korištenje intelektualnog vlasništva.

EK je ocijenio da su ti rojaliteti viši od onih koje bi međusobno dogovorile neovisne kompanije i da su dvije Nikeove tvrtke njima možda neopravdano smanjile svoju oporezivu osnovicu.

Odobrivši predloženu metodu izračuna, nizozemska uprava osigurala je Nikeu prednost u odnosu na konkurenciju, što prema propisima EU-a predstavlja nepropisnu pomoć.

Nike je pak tvrdio da je Komisija prenaglila s pokretanjem službene istrage i da nije podastrla dovoljno dokaza za tvrdnju o nizozemskoj nepropisnoj državnoj pomoći.

Opći sud EU-a odbacio je danas žalbu američke kompanije.

„Komisija je poštivala proceduralne propise i ispunila je obavezu navođenja razloga (za pokretanje istrage) i nije napravila vidljive greške u procjeni“, zaključio je europski sud.

Bruxelles je sudaca "nepristrano" i "temeljito" proučio utjecaj poreznih aranžmana na tržišno natjecanje i nije prekršio načelo dobrog upravljanja, smatraju suci.

Komisija je pokrenula slične istrage i o Appleovim poreznim aranžmanima u Irskoj i onima koje su luksemburške vlasti odobrile Fiat Chrysleru i Amazonu. Neke su odluke također bili prisiljeni braniti pred europskim sudom.

Žalbe su, među ostalima, podnijeli, Apple i Amazon, neuspješno, te Fiat Chrysler i Engie, čije je prigovore europski sud prihvatio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:07