PLANIRA SE SUMMIT

Europsko vijeće poručilo Grčkoj i Cipru da pričeka akciju EU-a protiv provokativne Turske

Francuska i Njemačka poručile su ranije ovaj tjedan da Turska ima samo nekoliko tjedana da promijeni svoj stav
Charles Michel
 Olivier Matthys/AFP

Grčka i Cipar tražili su, na samitu europskih čelnika u petak, oštriji odgovor Europske unije na turska istraživanja prirodnog plina u vodama na koje polažu pravo i Ankara i Nikozija, ali im je rečen da se suzdrže i pričekaju novi samit u prosincu.

Dva tjedna nakon prošlog samita, na kojem su čelnici zemalja članica raspravljali o ekonomskim sankcijama, EU nije uspio uvjeriti Ankaru da prestane istraživati prirodni plin u spornim vodama, na koje pravo polažu Grčka i Cipar.

Turska je poručila u srijedu da ponovno pokreće operacije istraživačkog broda koji je povučen prošloga mjeseca.

"Planiramo samit u prosincu. I planirali smo, doista, ponovno se baviti time i procijeniti situaciju u istočnom Mediteranu i u Turskoj", rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na novinskoj konferenciji poslije samita.

Francuska i Njemačka poručile su ranije ovaj tjedan da Turska ima samo nekoliko tjedana da promijeni svoj stav i prestane s provokacijama, ali nisu uputile ultimatum, što su priželjkivali Atena i Nikozija.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je nakon samita da su europski vođe potvrdili svoju podršku Grčkoj i Turskoj, ali su i otvoreni za razgovore s Ankarom.

Na samitu 2. listopada dogovoreno je da će Turska dobiti rok do početka prosinca nakon čega će se, ako Ankara ne popusti, razmotriti ekonomske sankcije.

Turska je, uz istraživački brod koji je poslala blizu grčkog otoka, poslala drugi brod, koji provodi seizmička ispitivanja, u ciparski gospodarski pojas.

Cipar je, osim toga, frustriran što su vlasti samoproglašene republike Sjeverni Cipar, koju priznaje samo Ankara, djelomično otvorile plažu u bivšem ljetovalištu Varoshi, koji se nalazi na ničijoj zemlji te je napušten od 1974. i turske invazije koja je podijelila otok.

"Turska ostaje konzistentna u svojem provokativnom i agresivnom ponašanju", rekao je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis u četvrtak u Bruxellesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2022 16:55