ODLAZAK HOGANA

Europskog povjerenika koji odlazi zbog korona partyja, naslijedit će bivši latvijski premijer

Valdis Dombrovskis preuzet će dužnost dok Europska unija traži način da ublaži trgovinske tenzije s SAD-om
Valdis Dombrovskis i Zdravko Marić
 John Thys

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis privremeno će preuzeti dužnost povjerenika a za trgovinu nakon ostavke Irca Phila Hogana, kazala je u četvrtak izvršna šefica EU-a, Ursula Von der Leyen.

Bivši latvijski premijer preuzet će dužnost dok Europska unija traži način da ublaži trgovinske tenzije s SAD-om, zapečati sporazum po pitanju budućih odnosa s Velikom Britanijom i dogovori se tko će biti novi čelnik WTO-a.

Dombrovskis je dva tjedna lipnju obavljao dužnost kad je Hogan govorio da razmatra da se prijavi da bude sljedeći generalni direktor WTO-a. Naposljetku se odlučio da to neće učiniti.

Komisija koordinira trgovinskom politikom za 27 članica EU-a, što znači da je povjerenik za trgovinu EU-a među najmoćnijima među povjerenicima.

Von der Leyen je rekla da bi irska vlada trebala predložiti muškarca i ženu kao potencijalne nasljednike, a da će ona kasnije odrediti finalnu raspodjelu zadataka. Irska možda neće zadržati portfelj trgovine.

Hogan je dao ostavku kasno u srijedu nakon pritisaka po pitanju optužbi da je prekršio mjere covida-19 tijekom svoga puta u Irsku, rekavši da ga je kontroverza odvratila od njegova posla.

Von der Leyen je zahvalila Hoganu na tome što je radio kao povjerenik za trgovinu i prethodno za poljoprivredu, no rekla je da očekuje da je njezin tim osobito oprezan po pitanju poštivanja nacionalnih i regionalnih mjera za koronavirus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:43