DONIJELI REZOLUCIJU

Eurozastupnici ignorirali Željku Markić, glasali protiv homofobije

Komisija u području obrazovanja trebala poticati jednakost i nediskriminaciju na temelju seksulane orijentacije i rodnog identiteta kroz edukativne programe.

STRASBOURG - Zastupnici Europskog parlamenta izglasovali su u utorak u Strasbourgu rezoluciju u kojoj su pozvali EU da izradi cjelovit program za zaštitu temeljnih prava lezbijki, homoseksualaca, biseksualnih, transeksualnih i intereskusalnih osoba (LGBTI).

Za rezoluciju su glasovala 394 zastupnika, 176 ih je bilo protiv, a 72 suzdržanih.

U rezoluciji se pozivaju Europska komisija, zemlje članice i tijela EU da zajednički rade na programu zaštite temeljnih prava LGBTI populacije, koji bi bio sličan postojećim strategijama EU protiv diskriminacije na temelju spola, invalidnosti ili etničke pripadnosti.

Prema prošlogodišnjem istraživanju Agencije EU za temeljna prava, gotovo polovica, 47 posto, pripadnika LGBTI populacije osjeća se diskriminirano ili šikanirano, a 26 posto njih je u proteklih pet godina fizički napadnuto ili im se prijetilo nasiljem.

FOTO: ZASTAVA DUGINIH BOJA NA MARKOVU TRGU Policija čuvala povorku 'Glasaj protiv'

"Homofobija se ne smije više tolerirati u Europi. Toliko puno nas lezbijki, gejeva, biseksulaca, transrodnih i interseksualnih ljudi živjelo je predugo u strahu. Bojimo se držati za ruke na ulici, bojimo se vrijeđanja, izbacivanja iz naših kuća ili s posla. Moje izvješće kaže da EU tu mora djelovati tako da i mi možemo uživati prava zajamčene svima u EU-u", izjavila je izvjestiteljica, austrijska zastupnica Ulrike Lunacek, koja je i sama lezbijka.

Zastupnici ističu da Komisija treba pripremiti smjernice kako bi se provodile direktive o pravima građana EU-a i članova njihovih obitelji da se slobodno kreću i nastanjuju na teritoriju članica EU-a "tako da se poštuju svi oblici obitelji zakonski priznati nacionalnim zakonima zemalja članica".

Također se kaže da bi Komisija u području obrazovanja trebala poticati jednakost i nediskriminaciju na temelju seksulane orijentacije i rodnog identiteta kroz edukativne programe.

Inicijativa Željke Markić poslala pismo

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ uputila je pismo hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu i pozvala ih da glasuju protiv izvješća austrijske zastupnice Ulrike Lunacek.

"Vjerujemo da ćete se pridružiti građanima cijele Europe u suprotstavljanju svakom obliku mržnje ili proizvoljne diskriminacije LGBT osoba. Svaka osoba ima jednaku vrijednost i dostojanstvo. Svaki građanin Europe jednak je pred zakonom. Međutim, ukazano je na mnoge probleme vezano za prijedlog plana gđe Lunacek, a izvješće je posljednjih tjedana primilo brojne kritike. Najveći problem je to što izvješće poziva na posebnu zaštitu i posebna prava za LGBT, a ne za sve građane", kaže se u pismo udruge "U ime obitelji".

Pri glasovanju se podijelili zastupnici Europske pučke stranke - nešto manji dio glasovao je za, a malo veći broj zastupnika iz tog kluba glasovao je protiv.

Prema podacima Parlamenta od hrvatskih zastupnika za izvješće su glasovali SDP-ovci Marino Baldini, Biljana Borzan, Sandra Petrović Jakovina, Tonino Picula i Oleg Valjalo.

Protiv su glasovali HDZ-ovi Zdravka Bušić, Ivana Maletić, Andrej Plenković i Davor Stier, dok je Dubravka Šuica zakasnila na glasovanje.

Nisu bili nazočni Nikola Vuljanić iz Hrvatskih laburista i Ruža Tomašić HSP AS, koja je u Australiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 07:21