SMRT NA ZAHTJEV

Eutanaziran ‘Revolveraš iz Tarragone‘, njegove žrtve su bijesne: ‘Trebao je pred lice pravde!‘

Nakon otkaza Sabau je ušao u prostorije zaštitarske tvrtke gdje je do tada radio, i otvorio vatru. Policija ga je ubrzo upucala

Posljedice pucnjave u Tarragoni u kojoj je Marin Eugen Sabau teško ranio kolege

 Fabián Acidres/Contactophoto/Profimedia/Fabián Acidres/Contactophoto/Profimedia

Španjolske vlasti eutanazirale su muškarca koji je ostao paraliziran u pucnjavi, nakon što mu je sud odobrio "smrt na zahtjev" dok je čekao na suđenje.

Nakon što je u prosincu prošle godine dobio otkaz, Rumunj Marin Eugen Sabau (46) ušao je u prostorije zaštitarske tvrtke u sjeveroistočnom gradu Tarragona, gdje je do tada radio, i otvorio vatru. Teško je ranio trojicu svojih kolega te je u pokušaju bijega ranio jednog policajca. Zatim se zabarikadirao u kuću s arsenalom oružja. Policijska taktička jedinica upala je u kuću, pucajući u Sabaua nekoliko puta.

Ostao je paraliziran, amputirana mu je jedna noga, a rane su mu uzrokovale kronične bolove koje nije bilo moguće liječiti lijekovima protiv bolova i za koje je rekao da mu daljnji život čine nepodnošljivim.

"Ja sam paraplegičar. Imam 45 šavova na šaci. Ne mogu dobro pokretati lijevu ruku. Imam vijke i ne osjećam prsa", rekao je Sabau istražnom sucu, prenosi El Pais.

Zakon, donesen u Španjolskoj prošle godine, navodi da odrasle osobe s ozbiljnim i neizlječivim stanjima koja uzrokuju "nepodnošljivu patnju" mogu odlučiti okončati svoj život.

Žrtve pucnjave usprotivile su se zahtjevu, tvrdeći da Sabaua treba izvesti pred lice pravde.

Međutim, sud u Tarragoni presudio je da je Sabauovo temeljno pravo zatražiti eutanaziju s obzirom na njegove okolnosti i naveo da se, u skladu sa zakonom, pravosudni sustav nema pravo miješati.

Sabau, koji je postao poznat kao "Revolveraš iz Tarragone", eutanaziran je u utorak u bolničkom zatvoru gdje je čekao na suđenje.

Reagirajući na presudu, odvjetnik policajca kojeg je Sabau ozlijedio rekao je da je sud prokockao priliku da donese odluku o jedinstvenom slučaju.

"Nije se radilo o sprječavanju eutanazije, ali smo željeli da žrtve imaju pošteno suđenje", rekao je za El Pais odvjetnik José Antonio Bitos.

Španjolska je legalizirala eutanaziju u lipnju 2021. Do sada je najmanje 172 osoba aktiviralo zahtjev za eutanazijom i okončala svoj život u Španjolskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:25