NASLJEDNICA D. TUSKA

Eva Kopacz prisegnula za premijerku Poljske

Polish Prime Minister designate Ewa Kopacz addresses a press conferane as she presents lineup of her government, on September 19, 2014 in Warsaw. The cabinet, which includes six women, is due to be sworn in on Monday. The parliament will hold a confidence vote on it on October 1. AFP PHOTO / WOJTEK RADWANSKI
 WOJTEK RADWANSKI/AFP

VARŠAVA - Nova poljska premijerka Eva Kopacz prisegnula je u ponedjeljak na dužnost predsjedniku Republike Bronislawu Komorowskom kao nasljednica Donalda Tuska koji je podnio ostavku radi odlaska na dužnost predsjednika Europske unije.

Kopacz (57), preuzima poljsku vladu od Tuska, koji je bio premijer od 2007., a ostavku je podnio prošli tjedan kako bi novu dužnost preuzeo u prosincu.

Kopacz je svoju vladu predstavila u petak. Novi ministar vanjskih poslova je Grzegorz Schetyna, njezin stranački protivnik čime je nastojala neutralizirati prijetnju svojem autoritetu, ocjenjuju analitičari.

Dosadašnji ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski, jedan od najuglednijih poljskih političara na međunarodnoj sceni, postat će predsjednikom parlamenta, što je nominalno druga najviša politička dužnost u zemlji, odmah iza predsjednika države.

Objavljujući sastav nove vlade Kopacz je na dosadašnjim položajima zadržala ministre financija i obrane, istaknuvši da svojim izborom želi osigurati kontinuitet politike dosadašnjeg predsjednika vlade Donalda Tuska, svojeg mentora i očuvati jedinstvo vladajuće Stranke Građanska platforma (desni centar).

Kopacz je također imenovala nove ljude na dužnosti ministara unutarnjih poslova, pravosuđa, infrastrukture, javne uprave i razvoja a u njezinoj vladi Teresa Piotrkowska postala je prva žena u Poljskoj na dužnosti ministrice unutarnjih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:04