PRIJETI KRIZA

Eventualna talijanska odluka o krizi u opskrbi plinom ovisi o Gazpromu

Italija je ‘pretkriznu‘ fazu protokola za slučaj nestašice aktivirala još u veljači, odmah nakon ruske invazije na Ukrajinu

Mario Draghi

 Eliano Imperato/Controluce via AFP

Italija se prvo želi uvjeriti da će ruski Gazprom distributerima uistinu poslati izmijenjene ugovore o isporuci plina i tek tada će odlučivati o eventualnoj objavi krize u opskrbi, izjavio je u srijedu izvor u vladi.

Njemačka je danas objavila pripravnost na moguću krizu u opskrbi plinom, poručivši građanima i kompanijama da smanje potrošnju, a Nizozemska se sprema pozvati građane da troše manje plina kako bi se smanjio uvoz.

"Italija prati što se događa i odluku će donijeti naknadno", izjavio je danas izvor u vladi.

Italija je 'pretkriznu' fazu protokola za slučaj nestašice aktivirala još u veljači, odmah nakon ruske invazije na Ukrajinu. Sljedeća je faza pojačana pripravnost, a završna izvanredno stanje u opskrbi.

Prva i druga faza svode se u osnovi na praćenje stanja u opskrbi, bez intervencije u tržište, a tek treća predviđa puštanje u opticaj strateških zaliha i racionalizaciju potrošnje kroz ograničenu opskrbu potrošača u industriji.

"Plin iz Rusije stiže redovno", poručio je danas glasnogovornik talijanske tvrtke za transport plina Snam.

Italija iz Rusije uvozi oko 30 milijardi prostornih metara plina godišnje, što odgovara oko 40 posto ukupnog uvoza tog energenta, a nakon ruske invazije na Ukrajinu pokušava proširiti izvore nabave.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je prošlog tjedna da će "neprijateljske zemlje", koje su Rusiji zbog invazije na Ukrajinu uvele sankcije. plaćati plin u rubljima. Popis uključuje SAD, Kanadu i Britaniju i članice EU-a.

Članice skupine najbogatijih zemalja svijeta G7, uključujući Francusku, Italiju, Njemačku i SAD, odbile su taj zahtjev.

Moskva nije precizirala kada bi izmjene u plaćanju trebale stupiti na snagu, a središnja banka trebala bi objaviti pojedinosti o mehanizmu u četvrtak.

Kremlj je danas poručio da neće tražiti da se plin odmah plaća u rubljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:48