SUESKI KANAL OSLOBOĐEN

Ever Given je konačno oslobođen, tegljači već vuku golemi brod, pomogla je i plima

Tegljači su odvukli Ever Given prema Velikom gorkom jezeru gdje će se obaviti inspekcija broda
 -/SUEZ CANAL AUTHORITY/AFP

Golemi kontejnerski brod Ever Given više ne priječi put brodovima u Sueskom kanalu, javlja AP.

Iz agencije koja osigurava prolaz kroz kanal, Leth Agencies, kazali su da brod ponovno plovi zahvaljujući plimi i floti tegljača koji su radili na njegovom odsukavanju.

Tegljači su odvukli Ever Given prema Velikom gorkom jezeru, koje se nalazi između sjevernog i južnog dijela Sueskog kanala, te će se tamo obaviti inspekcija broda.

Satelitski podaci stranice MarineTraffic.com potvrdili su da se brod udaljava od obale i plovi prema središtu kanala.

Nasukavanje Ever Givena stvorilo je veliku prometnu gužvu te probleme u globalnoj trgovini i opskrbnom lancu koji je već opterećen zbog pandemije koronavirusa.

Kako piše AP, još uvijek nije poznato kada će se promet u kanalu normalizirati s obzirom na to da njime mora proći najmanje 367 brodova.

Brod Ever Given bio je nasukan od utorka poprijeko u jednom od najprometnijih trgovačkih pomorskih puteva te je oko 300 brodova čekalo s obje strane kanala na prolazak, dok su se neki brodovi već odlučili krenuti dva tjedna dana duljim putem oko afričkog Rta dobre nade.

U subotu je iskopano oko 20.000 tona pijeska oko Ever Givena i brod je počelo vući 14 tegljača u nastojanju da ga oslobodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:28