PONIŽAVANJE IZA KULISA

‘Evo kako izgleda Xijev plan o otimačini Sibira! On gleda u 2049., a u Putinu vidi pljačkaša...‘

Aktivnosti u Sibiru prešutno oživljavaju povijesna kineska polaganja prava na ovu resursima bogatu stratešku regiju

Vladimir Putin i Xi Jinping

 Grigory Sysoyev/Afp

Dugo se raspravljalo o sporazumu ‘Snaga Sibira 2‘, ogromnom projektu plinovoda za dopremu plina iz Zapadnog Sibira u Kinu preko Mongolije, a on je od početka rata u Ukrajini postao simbol jednostranog i pomalo uvredljivog odnosa između Kine i Rusije, a to nije dobra vijest za Moskvu.

Uoči nedavnog posjeta Xija Jinpinga Rusiji, Vladimir Putin je hrabro objavio da je sporazum o plinovodu spreman za potpisivanje, prerano ga nazvavši ‘dogovorom stoljeća‘. No Xi je odbio išta potpisati. U službenim izjavama koje su se mogle čuti tijekom njegovog sastanka s Putinom, uopće nije spomenuo POS2. U završnom zajedničkom priopćenju, razočarani je Putin rekao da se još mora raditi na ‘proučavanju i odobrenju‘, piše Telegraph.

U tom kontekstu se mogu iščitavati Xijeve oproštajne riječi Putinu, koje se odnose na ‘promjene kakve nisu viđene stoljećima‘. Kineski su promatrači proučavali njegovu poruku, no čini se prilično jasno da se Xi predstavio kao vođa revizionističkog napada na liberalni svjetski poredak, s Putinom nominalno uza sebe.

Vizija Pekinga za stotu obljetnicu NR Kine 2049. je globalni trijumf potpuno razvijene, bogate i moćne Kine. A to ne uključuje dijeljenje s Rusijom.

Xijevi revizionistički ciljevi podrazumijevaju brisanje sramote povijesnih teritorijalnih gubitaka. Nametnuo je komunističku vlast u Hong Kongu, želi isto učiniti i s Tajvanom, a nedvojbeno je da ima takvu ambiciju i za 600.000 četvornih kilometara koje je carska Rusija otela 1858.- 1860. Aigunskim i Pekinškim ugovorima. Ovo područje uključuje i dijelove Sibira iz kojih bi se Putinovim ugovorom crpili resursi za prodaju Kini.

Budući da režim KP Kine velik dio svojeg ‘legitimiteta‘ izvlači iz tih revanšističkih kampanja, plaćanje Putinu za sibirske resurse djeluje kao otkupljivanje srebra od pljačkaša.

Već sada prekogranične gospodarske aktivnosti u Sibiru prešutno oživljavaju povijesna kineska polaganja prava na ovu resursima bogatu stratešku regiju.

Putinov napad na Ukrajinu možda je skrenuo njegov pogled daleko od ruske granice s Kinom duge 4200 kilometara, no Kinezi su ostali usredotočeni. Xijeva ambicija za ‘veliko pomlađivanje Kine‘ nameće se korak po korak na ruskom tlu, piše Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 22:21