CRNO TRŽIŠTE

Evo kako možete provjeriti jesu li na webu do kojeg ne možete preko Googlea objavljeni i vaši podaci

Iako ne možete ukloniti te podatke, možete provjeriti jesu li tamo broj vašeg mobitela, kreditne kartice, mail adresa...

Ilustrativna fotografija

 Kheng Ho Toh/Panthermedia/Profimedia/Kheng Ho Toh/panthermedia/profimedia

Koliko god to strašno zvučalo, ali vaš digitalni identitet bi mogao dobiti onaj tko ponudi najviše novca za njega na dark webu. Do 25 milijardi telefonskih brojeva, e-mail adresa i podataka s kreditnih kartica je bilo na prodaju prošle godine, pokazuje izvješće tima Digital Shadows Photon Research, javlja Daily mail.

Kriminalci tako mogu kupovati koristeći vaš bankovni račun, primati medicinsku skrb na vaše zdravstveno osiguranje, pa čak i počiniti zločine pod vašim imenom. Iako ne možete ukloniti vaše podatke s mračnog weba, možete provjeriti jesu li oni tamo, na crnom tržištu.

Korisnici mogu posjetiti web stranice kao što su ID Security i Have I Been Pwned, koje će korištenjem vaše adrese e-pošte ili telefonskog broja vidjeti jeste li na mračnom webu. Upravitelji lozinki kao što su LastPass i Appleov Keychain pretražuju crno tržište i upozoravaju korisnike koliko se puta njihove lozinke pojavljuju, jesu li ugrožene ili pretjerano korištene.

Dark web je jedan od tri sloja interneta: tu su još površinski i duboki web. Nije mu moguće pristupiti putem tražilica. Da bi mu pristupili, korisnicima je potreban anonimni preglednik pod nazivom ‘Tor‘, što je skraćeno od ‘The Onion Router‘, koji im omogućuje surfanje uz potpunu anonimnost. Koristi brojne slojeve sigurnosti i enkripcije kako bi korisnike učinio anonimnima i dopustio im pristup, na primjer, dječjoj pornografiji, trgovini ljudima, plaćenim ubojicama i drugim ilegalnim stvarima. To je također mjesto za kupovinu i prodaju osobnih podataka.

Podaci se prikupljaju putem provalom u sustav podataka velikih organizacija kao što su banke, medicinske ustanove i kompanije za kreditne kartice.

HaveIBeenPwned je jedan od načina na koji možete provjeriti jesu li i vaši podaci možda prikupljeni tijekom hakiranja. Ta stranica pokriva više od 11 milijardi ukradenih zapisa.

Postoji i mogućnost plaćanja za dark web monitor, kao što su Aura, LifeLock i ID Watchdog, koji kontinuirano skenira mračni web u potrazi za vašim podacima. Većina takvih usluga se u prosjeku naplaćuje oko 10 dolara mjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:43