ŠIRE SE JEZIVE SNIMKE

Evo kako ruska vojska tretira neposlušne: ‘Molim vas, pomozite nam! Spasite nas od smrti! Samo smo popili pivu...‘

U blatu smo, na kiši, svi smo mokri. Lica mojih kolega su razbijena, posvjedočio je Pavel Gorelov

Ruski vojnik bačen u jamu

 Screenshot Telegram

Internetom kruže videozapisi ruskih vojnika s jezivim svjedočanstvima o tome kako ih zapovjednici drže u podzemnim kavezima s rešetkama na vrhu. Pritom im uskraćuju vodu i hranu jer se odbijaju boriti ili se opijaju, piše Telegraph.

- U blatu smo, na kiši, svi smo mokri. Lica mojih kolega su razbijena. Znate li što smo učinili? Popili smo nekoliko piva, ispričao je na jednoj snimci ruski vojnik po imenu Pavel Gorelov. Tvrdi da je pripadnik 99. pukovnije.

Snimka prikazuje nekoliko muškaraca u ruskim borbenim uniformama kako sjede na tvrdom podu. Kišnica kaplje. Čini se da je nekolicina teško ozlijeđena, s krvavim posjekotinama na natečenim licima i crnim očima. Jedan čovjek puši cigaretu, ali jedva ga se može razumjeti.

- Apeliram na glavnog tužitelja da nam pomogne. Vidjeli ste ove uvjete, rekao je Gorelov.

Na drugoj snimci ruski vojnik, vjerojatno iz iste jedinice, žali se da su ga držali u otvorenoj jami.

Flarit Baitemirov objašnjava da je bio vojnik dragovoljac iz Saratova u južnoj Rusiji i da su ga u jami držali od kraja ožujka.

- Zarobili su me moji Rusi. Ja sam Rus, rekao je.

Otvorene jame prekrivene rešetkama nazivaju se zindan i koristile su se u središnjoj Aziji za držanje zatvorenika i često ih je koristila ruska carska vojska.

Često su bile prenapučene i u njima su se širile razne bolesti. Zatvorenici su bili izloženi svakakvim vremenskim prilikama i promatranje vanjskog svijeta kroz rešetke im je znalo pomutiti um.

Ruski vojnici se već mjesecima žale da ih vojna policija baca u prenapučene špilje ili jame bez hrane i vode ako se odbiju boriti.

Teško je znati točan broj ruskih vojnika koji se svakodnevno pobune ili dezertiraju, ali analitičari vjeruju da se radi o stotinama.

Ruska vojna taktika nije se razvila još od Drugog svjetskog rata i temelji se na slanju pješadije na otvoreno bojište u susret ukrajinskim rovovima i punktovima s mitraljescima.

Rezultat ovakve taktike je veliki broj žrtava i veliko nezadovoljstvo u ruskim redovima.

Očajni ruski vojnici objavili su na desetke videozapisa ove godine u kojima mole svoje zapovjednike da ih spase od kaosa, smrti i razaranja na prvoj crti bojišnice. Mnogi kažu da im ne preostaje ništa drugo osim pobune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 06:08