SVI BIDENOVI LJUDI

Evo kome se smiješi funkcija šefa američke diplomacije: U kabinet ulazi i kontroverzna republikanka

Progresivna struja u stranci želi da Bidenov kabinet bude najprogresivniji od F. D. Roosevelta
Joe Biden (u sredini), Susan Rice (gore lijevo), Vivek Murthy (gore desno), Alejandro Mayorkas (dolje lijevo), Lael Brainard (dolje desno)
 AFP

Izabrani američki predsjednik uskoro će odlučivati o svom novom kabinetu. Želje su različite. Progresivna struja u stranci želi da njegov kabinet bude najprogresivniji od Franklina D. Roosevelta. Demokratska stranka želi najraznolikiji kabinet. Wall Street i Silicijska dolina, koji su izdašno financirali Bidenovu kampanju, imaju druge ciljeve, baš kao i republikanci, koji bi mogli kontrolom Senata prisiliti Bidena na kompromise. Očekuje se da bi Biden, koji je najavio "cijeljenje Amerike", mogao sastaviti kabinet kao spoj umjerenih demokrata, progresivaca te čak prijeći preko stranačkih granica nominirajući i neke članove republikanske stranke. Izabrani predsjednik ima šansu ući u povijest ako nominira prvu ženu na čelu Pentagona, a tu se spominje Michèle Flournoy, piše Politico.

Obamina savjetnica

Još jedno povijesno imenovanje bilo bi stavljanje na čelo američkih financija ekonomistice Lael Brainard iz Feda ili Afroamerikanca Rogera Fergusona, koji, među ostalim, sjedi u upravi Alphabeta, Googleove majčinske kompanije.

Kao glavna kandidatkinja za državnu tajnicu spominje se Susan Rice, koja je bila Obamina savjetnica za nacionalnu sigurnost i ambasadorica pri UN-u. Budući da će se prvi mjeseci u Ovalnom uredu za Bidena vrtjeti oko pandemije i gospodarske krize i morat će se posvetiti tome, za šefa diplomacije mogao bi izabrati nekoga tko već ima dosta iskustva, poput nje.

Alejandro Mayorkas ima šansu postati prvi ministar domovinske sigurnosti iz redova Latinoamerikanaca. Bio je zamjenik ministra za vrijeme Obame. Vodio je implementaciju programa DACA za imigrante bez dokumenata koji su u SAD došli kao djeca. Zbog toga nije popularan među republikancima.

Među imenima koja se spominju za šefa zdravstva su Vivek Murthy, liječnik indijskog podrijetla i Bidenov savjetnik za covid-19, guvernerka Novog Meksika Lujan Grisham, jedna od ključnih ljudi Bidenova tranzicijskog tima, i šefica zdravstva Sj. Karoline Mandy Cohen.

Nuklearni fizičar

Zanimljivo je i ime s kojim se barata za ministricu trgovine. Riječ je o Meg Whitman, republikanki i bivšoj izvršnoj direktorici Quibija, eBaya i Hewlett-Packarda. Njezino imenovanje bi sigurno izazvalo negodovanje progresivnog krila stranke, no išlo bi u prilog Bidenovu obećanju o krpanju razdora u zemlji.

Na čelo ministarstva energetike mogao bi doći Ernest Moniz, nuklearni fizičar kojeg ne vole ljevičari i aktivisti za zaštitu okoliša jer je povezan s industrijom fosilnih goriva. Moniz je bio Obamin ministar, a republikanci bi se mogli usprotiviti jer je bio na čelu pregovora s Iranom. Biden bi za ministricu obrazovanja mogao staviti osnovnoškolsku učiteljicu Lily Eskelsen Garcíju. Jason Kander i Pete Buttigeig su u igri za ministra veterana.

Mjesto čelnika Agencije za zaštitu prirode moglo bi pripasti Mary Nichols, koju obožavaju progresivci, a glavna je osoba u Kaliforniji kada je riječ o zaštiti zraka. Lijevo krilo demokratske stranke ne želi da blizu tog mjesta dođe bilo tko povezan s energetskim kompanijama.

No, to je čini nepopularnim izborom među republikancima. Sve u svemu, za 18 vodećih položaja u ovoj američkoj administraciji natječe se rekordno velik broj žena i osoba iz redova manjina. Prema Politicu, među glavnim kandidatima za tih 18 pozicija je deset žena. Također, šest osoba među glavnim kandidatima su pripadnici američkih manjina. Jedna osoba je pripadnik seksualne manjine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:58