NIŠTA NIJE SLUČAJNO

Evo zašto su Gates i Buffett odabrali baš Wyoming kao mjesto na kojem će graditi nuklearni reaktor

Mjesto na kojem bi trebali biti sagrađeni novi reaktori nije odabrano slučajno
Bill Gates
 Ludovic Marin/AFP

Dvije energetske kompanije u vlasništvu milijardera Billa Gatesa i Warrena Buffetta objavile su kako kreću u izgradnju nuklearnih reaktora nove generacije u američkoj saveznoj državi Wyoming za što imaju financijsku i političku podršku američke vlade.

"Smatramo da će Natrium biti radikalna promjena u industriji", izjavio je u srijedu u Wyomingu pred novinarima Gates koji je predstavio novu nuklearnu tehnologiju koja koristi drugačije gorivo od tradicionalnih reaktora, a neki smatraju da će u borbi za smanjenje štetnih emisija biti presudna kao zamjena za nestabilne izvore čiste energije poput energije vjetra i sunca.

Novi reaktori trebali bi biti sagrađen na mjestima pogona bivše termoelektrane na ugljen, a ceh će podijeliti dvije spomenute kompanije i američka vlada. Mjesto gradnje nije slučajno. Wyoming je, osim što je najveći američki proizvođač ugljena, također i najveći rudnik uranija među američkim saveznim državama, to će olakšati rad novih reaktora. Ugljen s druge strane odlazi u povijest, a nuklearne elektrane s puno dobro plaćenih radnih mjesta trebale bi ublažiti udarac umirovljenja dijela američkih termoelektrana na ugljen od kojih su mnoge u ovoj saveznoj državi.

"Ovo je najbrži i najjasniji put ka našoj ugljičnoj negativnosti", poručio je Mark Gordon, guverner Wyominga čija država već godinama bilježi pad u prihodima jer su se mnogi okrenuli jeftinijem plinu za proizvodnju električne energije.

Budući reaktor od 345 megavata koristi natrij za rashlađivanje, a mogao bi proizvoditi 500 MW tijekom najveće potrebe za energijom. Kompanija iz Buffettova portfelja TerraPower još je prošle godine najavila da bi projekt mogao koštati oko milijardu dolara.

Ovaj plan predstavlja pravu dodirnu točku između republikanskog Wyominga i demokratskog predsjednika Saveznih Država Joea Bidena. Njegov prethodnik bio je sklon energetskom sektoru, no Bidenova administracija pokušava smanjiti štetne emisije i u skladu s predizbornim obećanjima povukla je licence za crpljenje nafte i plina na zemljištu u državnom vlasništvu. Wyomingu, pak, ovaj projekt predstavlja prijeko potrebni novi izvor gospodarske djelatnosti.

Predsjednik i izvršni direktor kompanije TerraPower Chris Levesque rekao je da bi za izgradnju demonstracijskog pogona moglo trebati oko sedam godina. "Električna mreža u 2030-ima treba ovakav tip čiste energije", rekao je Levesque. Američka ministrica za energetiku Jennifer Granholm poručila je uključivši se na konferenciju za medije putem video veze da je "budućnost nuklearne energije stigla".

"Ima jednostavniji dizajn koji bi trebao rezultirati bržom izgradnjom i manjim troškovima. Manje će zagađivati okoliš. Imat će nove modernije sigurnosne mjere", poručila je ministrica.

No, stručnjaci za nuklearnu energiju upozoravaju da su reaktori poput ovoga riskantniji od konvencionalnih. Gorivo koje koriste treba biti obogaćenije od konvencionalnog što znači da bi lanac opskrbe mogao biti atraktivnija meta za militante koji žele proizvesti nuklearno oružje. Međutim, Levesque smatra da će novi pogoni smanjiti rizike vezane uz proliferaciju jer smanjuju ukupnu količinu nuklearnog otpada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 00:56