CIJENA - PRAVA SITNICA

Facebook će 2012. na burzi dostići vrijednost od vrtoglavih 100 milijardi dolara?!

Predstavnici Facebooka nisu željeli komentirati procjene vrijednosti, kao ni najavu da bi inicijalna javna ponuda mogla biti otvorena u prvom tromjesečju 2012. godine.

Facebook razmatra mogućnost inicijalne javne ponude (IPO) svojih dionica čija bi vrijednost mogla prijeći 100 milijardi dolara, javlja CNBC.

Ranije procjene govorile su da najveća svjetska društvena mreža vrijedi 50 do 85 milijardi dolara, no najnovije procjene s Wall Streeta penju se do vrijednosti od vrtoglavih 100 milijardi u trenutku izlaska na burzu.

Predstavnici Facebooka nisu željeli komentirati spomenute procjene, kao ni najavu medija da bi inicijalna javna ponuda mogla biti otvorena u prvom tromjesečju 2012. godine

Razlog zbog kojeg bi Facebook uskoro mogao ponuditi svoje dionice javnosti je mogućnost da će do kraja godine imati više od 500 dioničara, pa će ga u tom slučaju na IPO prisiliti zakon. Drugi mogući razlog je taj što bi inicijalnom javnom ponudom mogli biti zadovoljni zaposlenici Facebooka.

Njima naime od prošlog proljeća nije dozvoljeno slobodno prodavanje svojih dionica u tvrtki, osim u nekim ograničenim slučajevima, u kojima bi im to teško uspijevalo. U slučaju da tvrtka javno ponudi svoje dionice, zaposlenici bi konačno mogli unovčiti svoje udjele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:11