CENZURA ZA RUSE

Facebook i Instagram globalno reduciraju sadržaj ruskih državnih medija

U ponedjeljak, Meta je rekla da će ograničiti pristup ruskim državnim medijima RT-u i Sputnjiku na svojim platformama diljem Europske unije

Ilustracija 

 Justin Sullivan

Platforma Meta globalno reducira sadržaj Facebook stranica i Instagram računa koji su pod kontrolom ruskih državnih medija, kao i postove koji sadrže poveznice prema tim medijima na Facebooku, rekao je u utorak tvrtkin čelnik globalnog poslovanja.

Tehnološke kompanije suočile su se s pritiskom da odgovore na invaziju Ukrajine koju je prošli četvrtak pokrenula Rusija, što je dovelo do ekonomskih sankcija protiv Moskve od strane vlada diljem svijeta.

Nick Clegg iz Mete rekao je novinarima tijekom konferencijskog poziva da su se kao tvrtka suočili s "definitivno vidljivim" smanjivanjem svojih usluga u Rusiji otkad su ruske vlasti najavile da će ograničiti Metine platforme. Posebno su pogođeni video i drugi multimedijski sadržaji, rekao je Clegg.

Meta je bila u "dugotrajnim razgovorima" s ruskim komunikacijskim regulatorom Roskomnadzorom zbog novog zakona koji zahtijeva da strane internetske kompanije otvore urede u Rusiji, dodao je Clegg. Neke odredbe novog zakona nazvao je "nesrazmjernima".

Meta, uz Twitter i Alphabetov Google, suočava se s mogućim kaznenim mjerama u Rusiji jer još nisu udovoljili tim uvjetima.

U ponedjeljak, Meta je rekla da će ograničiti pristup ruskim državnim medijima RT-u i Sputnjiku na svojim platformama diljem Europske unije.

Clegg je rekao da je kompanija također primila zahtjeve od vlada izvan EU da se blokiraju ruski državni mediji. Rekao je da ne zna za takve zahtjeve od vlade SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:01