ODLUKA

Facebook pristao u sljedeće tri godine platiti najmanje milijardu dolara za dijeljenje vijesti

Facebook je u ponedjeljak pristao vratiti australske novinske stranice na društvenu mrežu
 Olivier Douliery/AFP

Nakon što je Facebook objavio da će na svoju platformu vratiti australske novinske stranice, donio je još jednu važnu odluku.

Tehnološki div obećao je da će u sljedeće tri godine platiti najmanje milijardu dolara za dijeljenje vijesti. Tu je vijest objavio Facebookov potpredsjednik za globalne poslove, Nick Clegg.

„Mnogi se s pravom pitaju: 'O čemu se pobogu ovdje radi?'”, počeo je s objašnjenjem Clegg, inače nekadašnji zamjenik britanskog premijera. „U samoj srži svega je, prema Facebookovom mišljenju, nerazumijevanje odnosa između Facebooka i nakladnika vijesti.”

Facebook je u ponedjeljak pristao vratiti vijesti na društvenu mrežu, nakon što je australska vlada predložila amandmane na nacrt zakona o medijima kojim se od Big Techa traži da plati za dijeljenje sadržaja.

„Shvaćamo da neki medijski konglomerati vide Facebook kao potencijalni izvor novca kojim žele nadoknaditi svoje gubitke”, napisao je Clegg. „Međutim, znači li to da bi trebali moći zatražiti bjanko ček? Jer to je ono što bi australski zakon učinio.”

Clegg je branio odluku da se privremeno blokiraju vijesti u Australiji kao "pravno neophodnu", ali je priznao da je Facebook "pogriješio u prekomjernoj provedbi", misleći na sadržaj poput stranica vlade i hitnih službi koje su "nenamjerno blokirane".

„Facebook je više nego spreman na partnerstvo s izdavačima vijesti", napisao je Clegg. "Upravo zato smo od 2018. uložili 600 milijuna dolara kako bismo poduprli novinsku industriju i planiramo uložiti još najmanje milijardu dolara u sljedeće tri godine.”

Ovo je prvi puta da se Facebook obvezao potrošiti određenu svotu novaca. Zanimljivo je da je iznos jednak Googleu koji je prošle godine objavio da će u tri godine potrošiti milijardu dolara na vijesti. Međutim, iako su dvije milijarde dolara pozitivna vijest za novinske izdavače, u ovom trenutku se ne može znati hoće li taj iznos biti dovoljan za nakladnike i, u konačnici, prihvatljiv regulatorima koji traže ograničavanje moći Big Techa.

„Postoje legitimne zabrinutosti koje treba riješiti glede veličine i moći tehnoloških tvrtki, baš kao što postoje ozbiljni problemi oko raskola koje je internet nanio novinskoj industriji. To je potrebno riješiti tako da se tehnološke tvrtke drži odgovornim i novinarstvo održivim. Međutim, novo rješenje treba se temeljiti na činjenicama kako je vrijednost izvedena iz vijesti na mreži, a ne na način kako vijesti i informacije teku internetom”, zaključio je Clegg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:21