AKVIZICIJA OCULUSA

FACEBOOKOV DRAMATIČAN ZAOKRET Za 2 milijarde dolara kupuje proizvođača virtualnih naočala

 US Navy/Flickr

Osnivač i direktor Facebooka Mark Zuckerberg na svom je Facebook profilu objavio veliki zaokret u poslovanju te najveće globalne društvene mreže.

Njegova će kompanija za dvije milijarde američkih dolara kupiti tvrtku Oculus VR, najpoznatiju po Oculus Riftu, naočalama za virtualnu stvarnost koje bi na tržište trebale biti plasirane krajem ove ili početkom sljedeće godine. Ovo je dosad najveća Facebookova akvizicija na polju hardvera.

'Naša je misija učiniti svijet otvorenijim i povezanijim, U posljednjih je nekoliko godina to uglavnom značilo razvoj mobilnih aplikacija koje vam pomažu da dijelite stvari s ljudima koje poznajete. Imamo još mnogo posla u mobilnom segmentu, ali u ovome trenutku mislimo da se možemo početi fokusirati na platforme koje tek dolaze i koje će omogućiti još korisnija i zabavnija osobna iskustva', napisao je Zuckerberg navodeći da je upravo Oculus pravo rješenje za to.

'Oni grade tehnologiju virtualne stvarnosti, što uključuje Oculus Rift. Kada ga stavite na glavu, ulazite u računalno generirani prostor poput igre ili filmskog prizora ili nekog udaljenog mjesta. Ono što je pritom nevjerojatno je da imate osjećaj kao da ste zapravo tamo, na nekom drugom mjestu s drugim ljudima', pušta sline Zuckerberg, navodeći da svi koji su isprobali Oculus Rift tvrde da slično iskustvo nisu imali.

Rift je jedan od najočekivanijih proizvoda u gejmerskoj zajednici, no velik interes za njim vlada i na drugim poljima, s obzirom da bi se ovakva platforma mogla iskoristiti za čitav niz drugih stvari.

'Ovo je tek početak. Nakon igrica, Oculus će postati platforma za mnoga druga iskustva. Zamislite da uživate u utakmici tik uz teren na kojem se igra, zamislite da slušate predavanje sa studentima i predavačima iz cijeloga svijeta ili da razgovarate licem u lice sa svojim liječnikom samo zahvaljujući naočalama koje ste stavili na glavu', piše Zuckerberg.

Facebook se kune da će ekipa koja je osnovala Oculus VR i dalje biti samostalna te da će dobiti status zasebne poslovne jedinice u kompaniji.

'Virtualna je stvarnost nekada bila u sferi znanstvene fantastike. Ali i internet je nekada bio samo san, baš kao i računala i pametni telefoni. Budućnost je pred nama i imamo priliku graditi je zajedno. Ne mogu dočekati početak rada s Oculusovom ekipom kako bismo donijeli budućnost svijetu i kako bismo nam svima otvorili potpuno nove svjetove', napisao je još Zuckerberg.

Na Redditu vijest o preuzimanju nagoviještena prije mjesec dana

Korisnik Reddita threewolfmtn prije mjesec dana na toj je web stranici napisao da je u Oculusovoj zgradi njegov prijatelj naletio na Marka Zuckerberga.

'Nemam načina da ovo dokažem, ali moj prijatelj radi u istoj zgradi u kojoj se nalazi Oculus i naletio je na Marka Zuckerberga koji je liftom išao na kat na kojemu je Oculus', napisao je korisnik. 'Mislite li da je samo došao u razgledavanje ili se nešto sprema?', upitao je još threewolfmtn.

Većina odgovora koje je tada dobio bili su sprdnja na njegov račun, manje-više su svi bili uvjereni da mulja. Iako ni danas ne može dokazati da je Zuckerberg tada uistinu posjetio Oculus, sada su komentari na objavu od prije mjesec dana znatno pozitivniji.

Tvorac Minecrafta zgrožen: 'Ježim se od Facebooka, moja igrica neće ići na Oculus'

Švedski programer Markus Persson, vlasnik kompanije koja je proizvela popularni Minecraft, jedva sat vremena nakon Zuckerbergove objave o kupnji Oculusa na Twitteru je napisao kako je s tom kompanijom bio u pregovorima oko izrade varijante Minecrafta koja bi se igrala uz pomoć virtualnih naočala, no sada je siguran da od toga neće biti ništa.

'Pregovarali smo da možda dovedemo verziju Minecrafta na Oculus. Upravo sam otkazao sve. Ježim se od Facebooka', napisao je Persson.









Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:15