CAMBRIDGE ANALYTICA

FACEBOOKU ODREĐENA NOVČANA KAZNA ZBOG SKANDALA 'To je mizeran iznos, pa oni to zarade za mjesec dana!'

 
 Profimedia, SIPA USA

Savezna trgovinska komisija SAD-a (FTC) odredila je Facebooku kaznu od 5 milijardi dolara zbog kršenja privatnosti korisnika u skandalu Cambridge Analytica, najveću kaznu koju je to tijelo zapriječilo nekoj tehnološkoj tvrtki u svojoj povijesti. Usprkos rekordnom iznosu, radi se o relativno slabom i očekivanom udarcu za Facebook.

Članovi komisije bili su podijeljeni oko konačnog iznosa kazne, koji je na glasanju prošao s uskom većinom od 3 glasa za i 2 protiv, podijeljenih po stranačkim linijama - republikanci su bili za, a demokrati protiv. Iako konačni iznos mora odobriti i američko ministarstvo pravosuđa, očekuje se da će podržati većinsku odluku.

FTC je započeo istragu protiv Facebooka još u ožujku prošle godine, nakon što su mediji otkrili kako je konzultantska tvrtka Cambridge Analytica ilegalno došla do privatnih podataka više od 50 milijuna korisnika Facebookove društvene mreže. Kako se Facebook još 2012. obvezao da će bolje štititi privatnost svojih korisnika, nakon zaključaka ranijih istraga Komisije, najnovija istraga posebno se fokusirala na pitanje je li Facebook prekršio svoje obaveze.

Kazna koju je Komisija odredila, najveća ikad određena protiv tehnološke tvrtke i najveća ikad određena za kršenje privatnosti, nalazi se na gornjoj granici iznosa koji je Facebook rezervirao za plaćanje kazne. Tvrtka je u travnju ove godine objavila da je pri kraju s pregovorima s Komisijom, te da očekuje kaznu između 3 i 5 milijardi dolara.

Facebook je u prva tri mjeseca imao prihode veće od 15 milijardi dolara, kao i prethodni kvartal, tako da je ukupni iznos kazne otprilike odgovara mjesečnim prihodima tvrtke. Iako iznos nije zanemariv, kritičari tvrde da se radi o kapi u moru za globalnog tehnološkog giganta. Kazna nije poljuljala ni povjerenje ulagača, pa su tako u petak dionice Facebooka narasle za 1,8%, neposredno nakon što su mediji neslužbeno doznali iznos.

Demokratski članovi komisije glasali su protiv kazne jer su smatrali da je nedovoljna i jer su zahtijevali da se na tvrtku primjenjuju stroža ograničenja korištenja i dijeljenja podataka u budućnosti. Prema izvorima upoznatim s detaljima odluke, Facebook će morati "preispitati" svoja pravila korištenja podataka korisnika, i pristati na detaljniji nadzor, no i dalje će smjeti prodavati podatke trećim stranama.

Demokratski senator Mark Warner pozvao je na izradu saveznog zakona koji bi štitio privatne podatke koje prikupljaju velike tehnološke tvrtke. "Kako je FTC ili nesposoban ili ne želi postaviti razumne ograde kako bi osigurao zaštitu privatnosti i korisničkih podataka, vrijeme je da Kongres počne djelovati", kazao je Warner.

Mizerni iznos kazne kritizirao je i Matt Stoller, analitičar think tanka Open Markets Institute, specijaliziranog za utjecaj tržišnog monopola.

"Ovo nije kazna, ovo je usluga Facebooku", kazao je Stoller.

"Ovo je parkirna kazna koja će ih osloboditi da provode još više ilegalnog i invazivnog nadziranja."

Odluku je napao i demokratski zastupnik u kongresu David Cicilline, predsjednik Odbora za zaštitu tržišnog natjecanja.

"FTC je upravo dao Facebooku božićni poklon pet mjeseci prerano", napisao je Cicilline na Twitteru.

"Vrlo je razočaravajuće da toliko enormno moćna tvrtka, koja se upustila u toliko ozbiljno kršenje zakona, dobiva samo packu po prstima."

Cambridge Analytica skandal koji je doveo do kažnjavanja vrtio se oko istoimene britanske tvrtke, koja je nedozvoljeno prikupljala podatke o milijunima korisnika. Dolazila je do informacija o prijateljima ljudi koji su dobrovoljno ispunjavali upitnike ličnosti koje je tvrtka postavljala, a prikupljene podatke iskoristila kako bi razvila metodu za precizno ciljanje korisnika političkim oglasima.

Do sada je najveća kazna određena tehnološkoj kompaniji bila 22 milijuna dolara, koja je zapriječena Googleu 2012. godine. Kazna protiv Facebooka, koliko god relativno minorna bila po samu kompaniju, predstavlja najagresivniju regulativnu akciju vlade predsjednika Donalda Trumpa, koji je do sada u većini industrija smanjivao utjecaj saveznih regulatora. Radi se i o poruci da je Trumpova administracija spremna kazniti jednu od najvećih i najmoćnijih tvrtki u SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 10:59