VELIKA BRITANIJA

FARAGE POZVAO JOHNSONA NA PREDIZBORNI SAVEZ ZA BREXIT 'Borit ćemo se za svako mjesto u Engleskoj, Škotskoj i Walesu. Nemojte sumnjati'

Nigel Farage, Boris Johnson
 REUTERS

Nigel Farage pozvao je u petak britanskog premijera Borisa Johnsona da sklope predizborni savez za Brexit i upozorio ga da će se, ako to odbije, njegova protueuropska stranka boriti za svako zastupničko mjesto u zemlji na izvanrednim izborima 12. prosinca.

"Reći ću Borisu Johnsonu: odustani od sporazuma, odustani od sporazuma jer to nije Brexit, odustani od sporazuma jer će ljudi kako tjedni prolaze otkriti što ste potpisali i to im se neće svidjeti", rekao je Farage, šef stranke Brexit.

"To nije Brexit. On pokušava prodati rabljeni motor kojem je uglancao kapu ispod koje se zapravo ništa nije promijenilo i to je Mayin užasan sporazum o predaji", dodao je na početku kampanje za izvanredne parlamentarne izbore.

Ako Johnson odbije njegovu ponudu do 14. studenoga, Farage je zaprijetio da će se njegova stranka boriti za svako zastupničko mjesto u zemlji.

"Borit ćemo se za svako mjesto u Engleskoj, Škotskoj i Walesu. Nemojte sumnjati da smo spremni na to", upozorio je.

Predsjednik Konzervativne stranke James Cleverly nedugo nakon toga odgovorio je da će glas za Faragea dati ključeve Downing Streeta vođi laburista Jeremyju Corbynu i da bi mogao dovesti do zaustavljanja brexita.

"Glas za Faragea mogao bi dovesti Jeremyja Corbyna u Downing Street na stražnja vrata i do toga da zemlja 2020. ima dva referenduma o brexitu i neovisnosti Škotske", rekao je.

"To neće provesti Brexit i dovest će do novog blokiranog parlamenta koji ne funkcionira."

"Jedini način da se provede Brexit je da se formira savez za izlazak iz EU-a i pobijedi na izborima sigurnom većinom", zaključio je Clevery.

Farage se zauzima za Brexit bez sporazuma, što bi po mnogim stručnjacima bila noćna mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2024 13:34