ISTRAGA U LONDONU

FARMACEUTSKI DIV KOJI JE PODMIĆIVAO HRVATSKE LIJEČNIKE PONOVNO NA SUDU? Lijek protiv epilepsije naplaćivali 20 puta više od poštene cijene!

 AFP

LONDON - Farmaceutske tvrtke Pfizer i Flynn Pharma mogle bi se naći na sudu nakon optužbi britanske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (CMA) kako su naplaćivali ‘pretjeranu i nepoštenu’ cijenu za lijek protiv epilepsije.

Kapsule Fenitoina, koje u Ujedinjenom Kraljevstvu proizvodi Pfizer, a prodaje Flynn, koristi oko 50.000 Britanaca koji boluju od epilepsije.

ZA UZIMANJE MITA OPTUŽENO 500 LIJEČNIKA 'Farmal' na mito trošio oko 14 milijuna kuna godišnje!

Pfizer je prije 2013. godine tablete prodavao pod nazivom Epanutin, a britanski Zavod za zdravstveno osiguranje (NHS) godišnje je na lijek trošio oko 2,3 milijuna funti.

Od 2013. godine, kada je Pfizer prodao pravo na prodaju lijeka Flynnu, cijene su narasle do točke gdje je NHS za istu količinu lijekova morao plaćati 50 milijuna funti godišnje.

Ukoliko se pokaže da je Flynn zloupotrijebio svoju dominantnu poziciju na tržištu, mogao bi biti kažnjen i do 10% iznosa godišnje prodaje lijekova.

Podjsjetimo, ovo nije prvi put da se Pfizer našao u središtu kontroverze. Prije tri godine se na sudu u Americi nagodio za plaćanje kazne u visini od 60 milijuna dolara zbog optužbi za podmićivanje hrvatskih liječnika koji su bili visoko pozicionirani u državnim tijelima za registraciju lijekova te za njihovo stavljanje na listu Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje ili, pak, u državnom bioetičkom povjerenstvu koje je odlučivalo o kliničkim studijama za ispitivanje lijekova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:07