UŽAS U AUSTRALIJI

Farmer se priprema na neviđeni masakr ovaca: ‘Moram iskopati dovoljno veliku rupu da ih sve u nju ubacim...‘

"Farmeri u zapadnoj Australiji nalaze se u jako teškom razdoblju - ovce nitko ne može kupiti, a ne mogu ih ni hraniti..."

Ovce, ilustracija

 Robert Fajt/Cropix

Farmer iz zapadne Australije sprema se upucati svojih tri tisuće ovaca jer ne može pronaći njihove kupce - ili će ih morati pustiti da uginu od gladi jer ih ne može sve nahraniti.

Wayne Smith iz Caluka farme u Narrikupu, rekao je da mu se srce slama zbog odluke koju je primoran provesti.

"Farmeri u zapadnoj Australiji nalaze se u jako teškom razdoblju", napisao je na društvenim mrežama.

Objavio je kako je to bio "jako tužan dan za njega, dok je dogovarao sa susjedom kako će iskopati rupu dovoljno veliku da u nju stavi tri tisuće ovaca".

"Ne mogu se nositi s pomisli da ih upucam", dodao je. "Kad ih nitko ne može kupiti, nemam novaca da ih prehranim. Nema hrane, nekad nema ni vode, nemam izbora. Ne možemo dopustiti da pate i uginu od gladi i žeđi. Slamaju nam se srca, jako uznemirujuće."

Gradska vlast Albanyja (zapadna Australija) odlučila je postupno ukinuti izvoz ovaca iz Australije morem. Savezni ministar poljoprivrede Murray Watt imenovao je nezavisnu komisiju za pružanje savjeta kako zabraniti izvoz. Prošle godine održane su konzultacije s poljoprivrednicima "u vrlo kratkom roku".

image

Ovce, ilustracija

Goran Sebelic/Cropix/Cropix

"Postupno ukidanje izvoza živih ovaca morem složeno je pitanje koje će utjecati na farmere, tvrtke, naše trgovinske partnere i zajednice koje sudjeluju u trgovini", rekao je Watt. "Zajedno s drugim mjerama, kao što je uspostavljanje novog glavnog inspektorata za dobrobit životinja, ispunit ćemo našu izbornu obvezu o jačanju dobrobiti životinja u Australiji."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:17