PROMJENA SPOLA

FASCINANTNE FOTOGRAFIJE PROCESA TRANSFORMACIJE Pogledajte kako se ovaj čovjek iz zgodne cure pretvorio u riđobradog vlasnika craft bara...

 
Harrison se odmara u kadi
 REUTERS

Nikad nisam imala sličnu priliku da se s nekim tako duboko povežem i dokumentiram tranziciju od samog početka, kaže fotografkinja Sara Swaty koja je kontinuirano snimala proces preobrazbe Harrisona Massieja, danas 29-godišnjeg tetoviranog hipstera, koji je prije sedam godina krenuo u promjenu spola.

Harrison na početku transformacije prije sedam godina

Samoubojstva

Iz zgodne cure preobratio se u riđobradog vlasnika craft bara u američkom St. Louisu. Agencija Reuters objavila je priču o Harrisonu Massieju s fascinantnim fotografijama Sare Swaty. Upoznali su se i sprijateljili još u srednjoj školi pa je mlada fotografkinja snimila sve faze tranzicije.

Harrison Massie kaže da se nije radilo o promjeni spola, nego prije svega o želji da se osjeća “više svoj”. I dalje se osjeća i ženom.

prijatelj mu daje hormonsku injekciju u stražnjicu

“To je dio onoga kako sam odgojen i volim to što imam perspektivu oba spola”, objašnjava Massie. Sretan je jer je od početka imao podršku roditelja. Većina drugih nije te sreće: prema istraživanju koje je 2016. objavio magazin Health, 14 posto transrodnih osoba doživjelo je da ih roditelji odbace, a još 31 posto ih je naišlo na osudu i odbijanje u obitelji, ali blažeg intenziteta.

Oko polovice transrodnih tinejdžera u Americi barem je jednom pokušalo samoubojstvo, upozorava se u jednom novijem istraživanju.

Iskrena ljubav

Harrison je moj drug, moja srodna duša, kaže njegov otac Robbin, umirovljeni nastavnik. Harrison ističe da je od oca pokupio sve to čudaštvo i neuklopljenost.

“Rekao je da je u tranziciji i da želi postati dečko i ja sam bio OK s tim”, prenosi otac Robbin. Majka Stephanie to je ipak teže podnijela.

“Izgledalo je poput smrti djeteta”, kaže Stephanie danas.

uskoro će ukloniti ženske grudi i prestati nositi steznik

Trebalo joj je vremena da shvati da ne gubi svoje dijete, da je to i dalje ista osoba i da njihov odnos ne nestaje. Harrisonova starija sestra Jasa jako je ponosna na njega. “Znala sam da je to ono što on želi i da će ga to učiniti sretnijim”, kaže Jasa. Harrison je imao i podršku najbližih prijatelja i prijateljica. Oni danas kažu da ih nije previše iznenadilo kad su čuli da je odlučio ući u proces promjene spola jer su to i prije mogli naslutiti iz onoga što je govorio i radio.

“Kad nekoga iskreno voliš i podržavaš, njegov rodni identitet ima malo toga s onim što voliš u toj osobi”, izjavio je za Reuters George Caputa, jedan od Harrisonovih najbližih prijatelja. Harrison uživa podršku i svoje zaručnice Sandre Manzoni (29). Upoznali su se prije dvije godine, nedavno su kupili kuću u St. Louisu. Oboje rade kao barmeni, a Sandra nastupa i kao akrobatkinja. Međutim, tranzicija nije bezbolno razdoblje i Harrison je imao problema. Nije mogao naći posao. Javljao se na oglase i kad god bi ga pitali kako se zove, ostali bi zbunjeni jer se njegovo staro ime nije poklapalo s njegovim izgledom. I onda ga jednostavno više ne bi zvali.

REUTERS
tijekom doručka Harrisonov mačak se odmara na njegovom vratu

Na kraju je otvorio vlastiti bar i sad se konačno osjeća prihvaćeno. Velik mu je problem što nema zdravstveno osiguranje: u razgovoru za Reuters istaknuo je kako svaki mjesec mora plaćati 110 dolara (oko 700 kuna) za testosteron, što je za sedam godina naraslo na 9000 dolara, odnosno oko 60.000 kuna. Ne može si priuštiti operaciju promjene spola.

Nedavno je pokrenuo kampanju prikupljanja donacija preko stranice “GoFundMe.com”: cilj mu je skupiti dovoljno novca za operacije uklanjanja dojki i rekonstrukcije prsa.

Samopouzdanje

“Uvijek sam osjećao da si ne mogu dopustiti operaciju zbog cijene i zbog toga mi je trebalo sedam godina samo da pitam”, napisao je. Osim većeg samopouzdanja, za njega bi operacija grudi označila kraj sedmogodišnje boli jer toliko dugo nosi steznike koji trebaju prikriti da tetovirani bradonja još uvijek ima ženske grudi.

s djevojkom Sandrom

Cilj mu je bio skupiti 8000 dolara, a do objavljivanja Reutersove priče već ga je premašio, skupivši 8330 dolara. Još samo malo i bit će u stanju otići na kupanje s drugima. Presretan je. “Iskreno, nikad nisam mislio da ću doći do ove točke u životu”, zaključuje Harrison Massie.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 10:52