ANTISEMITIZAM U UKRAJINI

FAŠISTIČKI LECI U DONJECKU Šok za Židove ispred sinagoge:'Prijavite se ili slijedi deportacija'

U Donjecku ukrajinska vlada trenutno provodi antiterorističku operaciju
A pro-Russia activist stands guard in front of the flag of the so-called Donetsk republic outside the police regional building seized by the separatists in the eastern Ukrainian city of Slavyansk on April 17, 2014. Russian President Vladimir Putin on Thursday said he very much hopes that he will not have to use his "right" to send Russian military forces into Ukraine amid the intensifying crisis. AFP PHOTO / GENYA SAVILOV
 GENYA SAVILOV/AFP

Židovima u Donjecku, gradu na istoku Ukrajine u kojem su proruski militanti zauzeli vladine zgrade, rečeno je da se trebaju 'registrirati' ili će se, u suprotnom, suočiti s deportacijom.

Naime, prilikom izlaska iz sinagoge svima starijima od 16 godina predani su pamfleti na kojima piše kako moraju prijaviti svu imovinu i platiti 50 dolara kako bi se registrirali i kako bi im bila izdana posebna putovnica u kojoj bi bila naznačena njihova vjeroispovijest.

Letke s nacističkim prizvukom na izlasku iz sinagoge predali su im trojica muškaraca sa skijaškim maskama na licima koji su u rukama držali rusku zastavu, javljaju izraelski mediji.

U Donjecku ukrajinska vlada trenutno provodi antiterorističku operaciju, a na pamfletu je potpisan Denis Pushilin, koji se identificirao kao šef privremene vlade uspostavljene u Donjecku.

Pushilin je kazao kako su leci distribuirani pod njegovim imenom no kako on osobno nema nikakve veze s njima.









- Dragi građani Ukrajine židovske nacionalnosti - započinje pismo te objašnjava kako se svi stariji od 16 godina moraju prijaviti Povjerenstvu za nacionalnost u Donjecku i registrirati - zato što vođe židovske zajednice podupiru banderizam u Kijevu (što se referira na Stepana Banderu, vođu ukrajinskog nacionalističkog pokreta koji se borio za nezavisnost Ukrajine u II. svjetskom ratu) i protive se Narodnoj republici Donjeck koju su osnovali proruski prosvjednici.

U letku je opisano i koje dokumente trebaju sa sobom ponijeti:'Kako bi registrirali vjeru, potrebna je osobna iskaznica, crkveni dokument za članove obitelji, kao i dokumente o vlasništvu nad nekretninama, kao i pokretninama'.

Ako to ne učine, piše, bit će protjerani i oduzet će im se sva imovina.

Olga Reznikova (32), židovkinja iz Donjecka, kazala je kako dosad u svom gradu nikad nije osjetila antisemitizam.

- Ne znamo jesu li ove letke podijelili proruski aktivisti ili netko drugi, no strašno je i ozbiljno što uopće postoje. Tekst podsjeća na neki fašistički iz 1941. godine.'

Američki državni tajnik John Kerry, koji se u Ženevi sastao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim, šeficom EU diplomacije Catherine Ashton te ukrajinskim ministrom vanjskih poslova, iskazao je zgražanje nad pamfletom.

- U 2014. godini ovakve stvari ne možemo tolerirati. Ovo je groteskno i neprihvatljivo i nema mjesta za ljude koji se bave ovakvim aktivnostima, iz koje god da stranke dolaze - kazao je Kerry.

Čelinici okupljeni u Ženevi jučer su, nakon sedmosatnog sastanka, postigli dogovor o raspuštanju svih, kako ih je Lavrov nazvao, ilegalnih vojnih formacija te da sve okupirane zgrade moraju biti oslobođene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 09:05