NOVE NAPETOSTI

Fatah odgodio komemoraciju za Arafata

 AFP

GAZA Pokret Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u nedjelju je priopćio da odgađa okupljanje u Gazi povodom deset obljetnice smrti svog negdašnjeg vođe Jasera Arafata, nakon što ni islamistički Hamas, koji vlada tom palestinskom enklavom, niti službe sigurnosti koje su mu odane nisu mogli zajamčiti sigurnost komemorativnog skupa.

Prije samo dva dana, u Gazi su se zbog eksplozija zatresle kuće čelnika Fataha pa je, nakon što je Hamas propustio dati jamstva za sigurnost skupa, odlučeno da se komemoracija odgodi.

To je još jedan znak napetosti između Fataha i Hamasa koji su u travnju dogovorili pakt jedinstva u namjeri da premoste duboki politički jaz zbog kojeg je 2007. izbio i kratkotrajni građanski rat. Tada su islamisti i preuzeli kontrolu nad Pojasom Gaze.

Dužnosnik Fataha Zakaria al-Agha je na konferenciji za novinare kazao da poruka ministarstva unutrašnjih poslova Gaze da se neće moći zajamčiti sigurnost komemoracije proturječi sporazumu o pomirenju.

Glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri je pak kazao da je njegova strana iznenađena odlukom Fataha o odgodi skupa, ocijenivši to unutarnjom stvari Fataha.

Na skupu povodom 10. godišnjice nikada razjašnjene Arafatove smrti očekivale su se stotine tisuća ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:45