ANALIZA NEUSPJEHA

Fatalna pogreška CDU-a? Istraživanje otkrilo: ‘Da smo s njim išli, sigurno bismo pobijedili!‘

Prema istraživanju koje je objavila javna televizija ZDF, 75 posto birača CDU-a i CSU-a misli da su demokršćani trebali ići sa Söderom
Armin Laschet
 Ina Fassbender

Većina birača konzervativnih demokršćana (CDU/CSU) vjeruje da bi imali bolji izborni rezultat da je umjesto predsjednika CDU-a Armina Lascheta glavni kandidat unije bio Markus Söder, predsjednik CSU i bavarski premijer.

Prema istraživanju koje je objavila javna televizija ZDF, tako misli 75 posto birača CDU-a i CSU-a. Istog je mišljenja 68 posto birača svih stranaka. Tek 17 posto anketiranih simpatizera demokršćana misli da ni kandidatura popularnijeg bavarskog političara ne bi promijenila rezultat, dok 7 posto misli da bi rezultati u tom slučaju bili i gori.

Bez obzira na to, ako je vjerovati anketama, Markus Söder je u Bavarskoj na ovim izborima doživio povijesni debakl: bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU) ostvarila je najgori rezultat u više od 70 godina, piše tiražni Bild.

CSU je prema projekciji agencije Infratest dimap osvojio u Bavarskoj 32,8 posto glasova, što je za šest postotnih poena manje nego na posljednjim izborima za Bundestag 2017. Moguće je također da u Bavarskoj od socijaldemokrata ili Zelenih izgube neki od direktnih mandata. Zadnji put im se to dogodilo 2005, kad je SPD od 46 izbornih okruga osvojio direktni mandat u jednom, izbornom okrugu München-Nord.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:16