EKSKLUZIVNO

Fatmir Sejdiu: Spreman sam razgovarati s Tadićem bilo kada i bilo gdje

Fatmir Sejdiu, kosovski predsjednik, poziva Srbe na suradnju. Srbijanski predsjednik Tadić odbio je doći na Josipovićevu inauguraciju uvjetujući dolazak otkazom Sejdiuu, na što Zagreb nije mogao pristati

ZAGREB - Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu stigao je na inauguraciju hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, čime je izazvao dodatnu napetost u hrvatsko-srpskim odnosima. Srbijanski predsjednik Tadić, naime, odbio je doći u Zagreb uvjetujući svoj dolazak otkazom Sejdiuu, na što Zagreb nije mogao pristati.

- Žao mi je što na inauguraciju nije došao i predsjednik Tadić, ali nisam ja kriv. Prihvatio sam poziv iz Zagreba.

Svoj dolazak nisam uvjetovao ničim, a kamo li da sam tražio od ljubaznih domaćina da nekoga od pozvanih odbiju - rekao je predsjednik Sejdiu nakon otvaranja kosovskog veleposlanstva u Zagrebu.

• Jeste li se spremni naći s predsjednikom Tadićem?

- Spreman sam razgovarati s njim, bilo kada i bilo gdje. Neka on to odredi, ali to mora biti susret predsjednika dviju neovisnih država. To trebaju biti međudržavni razgovori, a ne nekakvi pregovori o statusu Kosova, što u Beogradu stalno govore. Mi smo neovisna država. U Beogradu se o Kosovu govori kao o problemu. No, problema nema. Problem su oni koji rade probleme u regiji. Spremni smo ostaviti po strani one strašne stvari koje su se događale, sve one zločine koji su nam učinjeni i razgovarati, ravnopravno i otvoreno. Svi mi moramo svojim ponašanjem pridonijeti smirivanju tenzija u regiji jer svima nam je cilj mir, suradnja sa svima u okruženju, razvoj i članstvo u NATO-u i EU. Današnja Srbija se mora osloboditi bremena i ostatka “miloševićevske” politike.

• Srbi žive u pravoj intifadi, izvan političkih i društvenih tokova Kosova.

- Niste sasvim u pravu. Određeni broj Srba ne želi priznati realnost. No, na zadnjim smo izborima imali solidan broj Srba koji su se odazvali, premda su iz Beograda bili instruirani da ih bojkotiraju. Podjele Kosova, odgovorno tvrdim, neće biti, ali to su opasne priče.

• No, Srbima je ipak teško na Kosovu?

- Srbi imaju velika prava i pozivamo ih da to iskoriste kako bi zajednički gradili sretniju budućnost Kosova. Nije u redu da oni demonstriraju noseći slike Ratka Mladića. Neka zajedno s nama grade svoje Kosovo .

Slovačka i Grčka priznaju naše putovnice

• Očekujete li da bi Rusija i Kina te Španjolska, Grčka i Slovačka, zemlje koje vas ne priznaju, mogle promijeniti svoj stav?

- Očekujem da se i tu stvari promijene. Recimo, u Slovačkoj i Grčkoj priznaju naše putovnice. Kina je neutralna i nikada nije rekla da nas neće priznati. Imamo naznake da bi se tu stvari mogle promijeniti i da će nas Kina priznati. Rusija je pak velika država koja ima svoje interese.

Nedavno je i ruski veleposlanik u Beogradu reagirao na inicijativu da Srbija postane članicom NATO-a rekavši da Rusi ne mogu biti veći Srbi od Srba. Rusija je bila u kontaknoj skupini, sudjelovala je u pregovorima i mislim da će i oni prihvatiti realnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 03:31