NAPAD NA TWITTERU

Fauci sa stilom uzvratio Muskovim prijetnjama: ‘Neću mu odgovoriti, bilo bi to nalik septičkoj jami interakcije‘

Anthony Fauci (82) dobro je poznato ime u svijetu medicine, a već desetljećima vodi borbu s opasnim virusima

Elon Musk i dr. Anthony Fauci

 Al Drago/Afp

Neću odgovoriti Musku. Jer odgovoriti mu bilo bi nalik septičkoj jami interakcije, izjavio je dr. Anthony Fauci, glavni medicinski savjetnik predsjednika Joea Bidena za pandemiju covida-19 u razgovoru za CNN. Podsjetimo, tijekom vikenda Elon Musk je putem Twittera zatražio kazneni progon vodećeg američkog infektologa Anthonyja Faucija koji je kao direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAID) bio u službi čak sedam američkih predsjednika, uključujući i notornog Donalda Trumpa.

Tijekom pandemije covida-19, koja je u SAD-u odnijela milijun života, Musk je u više navrata kritizirao uvođenje epidemioloških mjera tvrdeći da je zabrinutost zbog koronavirusa "glupost".

No, otkad je krajem listopada preuzeo Twitter, najbogatiji čovjek na svijetu odlučio je svoju "najnoviju igračku" iskoristiti za hajku na ljude s kojim se ne slaže poput Faucija. Njegov tvit u kome zahtijeva procesuiranje Anthonyja Faucija, što već mjesecima traži dio republikanaca, prikupio je čak milijun lajkova.

No, brzo su se javili i kritičari. "Dr. Fauci nacionalni je heroj kojeg će generacije koje dolaze pamtiti po njegovoj prirodnoj dobroti i mnogim doprinosima javnom zdravstvu. Unatoč vašem poslovnom uspjehu, najviše ćete se pamtiti po raspirivanju mržnje i podjela u javnosti. Možda imate novac, ali nemate stila", napisao je na Twitteru Joe Brenan, bivši šef CIA-e. Jučer se oglasila i Bijela kuća koja je putem glasnogovornice Karine Jean-Pierre osudila Muskove izjave kao "opasne" i "odvratne".

Anthony Fauci (82) dobro je poznato ime u svijetu medicine, a već desetljećima vodi borbu s opasnim virusima kao što su HIV, SARS, MERS, H1N1 (virus "svinjske gripe"), ebola i zika. Rođen je i odrastao u Brooklynu u drugoj generaciji obitelji talijanskih emigranata iz Napulja i sa Sicilije. Završio je studij medicine na Sveučilištu Cornell, a zatim 1968. godine počeo raditi u Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH). Od 1972. godine radi u Nacionalnom institutu za alergije i zarazne bolesti (NIAID) u Marylandu na čijem je čelu od 1984. godine.

Na vodeću poziciju u NIAID-u došao je u jeku velike javnozdravstvene krize izazvane HIV/AIDS epidemijom. Kao čelnik NIAID-a Anthony Fauci se 11. listopada 1988. godine suočio s tisućama prosvjednika koji su optužili Reaganovu administraciju za indiferentnost prema oboljelima od AIDS-a, koji se u to doba mahom širio među američkim homoseksualcima i intravenoznim narkomanima. "Prestanite nas ubijati", "J... se Fauci", "Fauci, ubojice", vikali su bijesni prosvjednici ispred njegova ureda. - Gledao sam ih i vidio ljude koji pate - prisjetio se Fauci toga događaja. Zamolio je policiju i F.B.I. da ne hapse prosvjednike te je njihove vođe pozvao na razgovor u svoj ured. Zatim je otputovao u San Francisco, u Castro District gdje je živjela brojna gay populacija teško pogođena AIDS-om.

- Bože, kako sam mrzio Faucija. Bio mi je tada najveće zlo na svijetu. No, to je bio početak velike prekretnice. Dr. Fauci postao je jedini istinski i veliki junak u svemu tome, u vladi i sustavu - rekao je pokojni Larry Kramer, poznati američki gay i AIDS aktivist.

Iako je karijeru proveo u vladinoj službi, Fauci nije izgubio osjećaj za obične ljude, što je možda ključ njegovog uspjeha kao komunikatora. Tijekom epidemije ebole u jesen 2014. godine mnogi su se Amerikanci uspaničili kada je medicinsku sestru zarazila pacijentica koju je njegovala, putnica iz zapadne Afrike. Kako bi ljude uvjerio da se medicinska sestra nakon liječenja uspješno oporavila, Fauci se s njom zagrlio pred TV kamerama.

Borba s pandemijom koronavirusa u SAD-u bila je jedan od najvećih izazova u Faucijevoj karijeri, posebice u doba predsjedničkog mandata Donalda Trumpa koji ga je javno ismijavao i prijetio mu otkazom. No, u anketama javnog mnijenja daleko više Amerikanaca izražavalo je podršku Fauciju nego Trumpu. Anthony Fauci hrabro je izdržao kritike i Donalda Trumpa i raznih konzervativaca koji su se bunili protiv epidemioloških mjera kao što su cijepljenje, socijalno distanciranje i nošenje maski. Fauci je priznao je kako je u više navrata primio i prijetnje smrću.

Nakon više od 50 godina u javnoj službi, Anthony Fauci u kolovozu je najavio da se krajem ove godine povlači.

- Tijekom proteklih 38 godina kao direktor NIAID-a imao sam golemi privilegij služiti sedam predsjednika SAD-a, počevši od predsjednika Ronalda Reagana, o novonastalim i ponovnom pojavljivanju prijetnji zaraznih bolesti uključujući HIV/AIDS, virus Zapadnog Nila, napadi antraksa, pandemijska gripa, razne prijetnje ptičje gripe, ebola i zika, između ostalih, i najskorija pandemija covida-19. Posebno sam ponosan što sam služio kao glavni medicinski savjetnik predsjednika Joea Bidena od prvog dana njegove administracije – izjavio je tada Fauci koji ne misli otići u mirovinu nego će se posvetiti medicinskim istraživanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:45