OTKAZIVANJE LETOVA

Fauci za obavezno cijepljenje u zračnom prometu: ‘Mislim da je razumno da se to razmotri‘

Do ponedjeljka poslijepodne otkazano je ukupno 1130 letova, domaćih i inozemnih, prema stranici flightaware.com koja prati letove
 Yuki Iwamura/AFP

Porast broja slučajeva covida-19 u ponedjeljak prorijedio je i osoblje američkih avioprijevoznika, uzrokujući stotine otkazivanja letova te je potaknuo najvećeg stručnjaka za zarazne bolesti SAD-ada vladi predloži obvezu cijepljenja za zračni promet u zemlji.

Anthony Fauci, glavni američki stručnjak za zarazne bolesti, u ponedjeljak je saveznoj vladi preporučio da razmotri obvezu cijepljenja za zrakoplovna putovanja u zemlji.

"To je samo još jedan od zahtjeva za koje mislim da je razumno da se razmotri", rekao je u intervjuu televiziju MSNBC-u Fauci, član tima Bijele kuće za pandemiju.

Rastuće brojke zaraženih omikronom prisilile su avioprijevoznike da otkažu letove, jer su se piloti i kabinsko osoblje osjećali bolesno te su trebali u karantenu.

Do ponedjeljka poslijepodne otkazano je ukupno 1130 letova, domaćih i inozemnih, prema stranici flightaware.com koja prati letove. Avioprijevoznici su rekli da su virus i loše vrijeme krivci za to.

Najpogođenije su zračne luke u Seattleu, Atlanti, Los Angelesu, Zračna luka Dallas-Fort Worth te Zračna luka JFK u New Yorku.

Treći je to dan zaredom s velikim brojem otkazanih letova u SAD-u. Za Božić je otkazano 997 letova, a za Badnjak gotovo 700.

Božićni praznici u SAD-u poklopili su se s rastom broja slučajeva zaraznije omikron varijante covida-19, na koju otpada tri četvrtine slučajeva u zemlji.

Prosječan broj novih slučajeva covida-19 u SAD-u narastao je za 55 posto, na 205.000 slučajeva dnevno u proteklih sedam dana, prema podacima Reutersa.

Američki predsjednik Joe Biden, u razgovoru s novinarima u ponedjeljak odbio je reći podržava li obvezu cijepljenja za domaći zračni promet.

Međutim, rekao je da je otvoren za smanjenje karantene za ostale Amerikance nakon što je prošli tjedan Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) rekao da se zdravstveni radnici mogu izolirati sedam umjesto 10 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 20:34