OBOŽAVA KLONIRANJE

Favorit za predsjednika Argentine: ‘Moja kuća je kao Kosovo, a umjesto žene imam klonirane pse‘

Kloniranje je budućnost, kaže Milei koji negira postojanje klimatskih promjena i obožava Donalda Trumpa

Kampanja Javiera Mileia 

 Federico David Gross/Afp/Profimedia

Argentinci će danas izaći na birališta kako bi izabrali novoga predsjednika države. Natječu se ti kandidata: sadašnji ministar gospodarstva Sergio Massa, kandidatkinja konzervativaca Patricia Bullrich i krajnje desni libertarijanac Javier Milei, koji vodi u svim anketama javnog mnijenja. Javier Milei, veliki obožavatelj Donalda Trumpa, iznenadio je, pa i šokirao, argentinsku javnost kada je krajem kolovoza postao relativni pobjednik na predsjedničkim predizborima. Kako piše New York Times, Milei se tada u svom govoru posebno zahvalio Conanu, Murrayju, Miltonu, Robertu i Lucasu. - Oni su moja četveronožna djeca – rekao je Milei, koji nema ni ženu ni muža ni djecu nego živi s pet mastifa koje već dugo zove svojom djecom.

No, zanimljivo je da su svih pet pasa klonovi njegovog prijašnjeg psa Conana, koji je dobio ime prema filmu Conan barbarin iz 1982. godine s Arnoldom Schwarzeneggerom u glavnoj ulozi.

Otkako je 2005. godine na svijet došao prvi klonirani pas, afganistanski hrt Snuppy, za što je zaslužan kontroverzni korejski znanstvenik dr. Hwang Woo-suk, nekoliko kompanija u SAD-a, Kini i Južnoj Koreji bavi se kloniranjem pasa. Imati kloniranog kućnog ljubimca već je dulje vrijeme trend među bogatima i ekscentričnima: Barbra Streisand posjeduje dva klona tualerskog psa (Coton de Tulear), dok Barry Diller i Diane von Furstenberg imaju tri klona terijera Jack Russell.

Pet klonova Mileievog psa Conana, koji je uginuo 2018. godine, došli su na svijet u blizini teksaškog grada Austina, točnije prostorima ViaGen Pets, jedine američke kompanije koja se bavi kloniranjem pasa. Četiri psa Murray, Milton, Robert i Lucas imena su dobila prema ekonomistima Murrayju Rothbardu, Miltonu Friedmanu i Robertu Lucasu. Kako piše New York Times, Milei je tada za jedan argentinski portal rekao da mu je "Conan doslovno sin, a ostala četiri klona poput unuka". Čini se da su njegovi mastifi prilično nestašni. - Moja kuća je kao Kosovo. U dva tjedna pojeli su skoro četiri fotelje – rekao je Milei na argentinskoj televiziji 2018. godine.

Pobijedi li na izborima, Milei bi mogao u program svoje vlade uključiti kloniranje kućnih ljubimaca. Naime, izjavio je da će u slučaju pobjede za predsjednika utjecajnog Nacionalnog znanstvenog vijeća imenovati Daniela Salamonea, argentinskog znanstvenika koji je svoju karijeru posvetio kloniranju životinja.

- Kloniranje je budućnost – rekao je Milei, čija su uvjerenja bliža pseudoznanosti nego znanosti. Primjerice, poput svoga idola Trumpa negira postojanje klimatskih promjena.

Prva klonirana životinja, ovca Dolly došla je na svijet u srpnju 1996. godine u škotskom institutu Roslin. Znanstvenici pod vodstvom nedavnog perminulog sir Iana Willmuta stanicu vimena jedne odrasle ovce uz pomoć električnih impulsa spojili su s neoplođenom jajnom stanicom kojoj je bila izvađena jezgra (koja nosi genetski materijal) druge ovce. Time su oponašali oplodnju. Postupak je uključivao i implantaciju zametka u maternicu treće ovce koja je poslužila kao surogat-majka. Cijeli je postupak bio mukotrpan jer je Willmut stvorio Dolly tek u 277. pokušaju. Kako je starila brže od ostalih ovaca, Dolly je razvila niz staračkih bolesti te su je uspavali u veljači 2003. godine. Nakon Dolly, znanstvenici su klonirali brojne životinje, uključujući svinju, psa, mačku, konja, miša i druge. Dosad je tako klonirano dvadesetak vrsta sisavaca, no pokazalo se da klonirane životinje brže stare od onih koje su na svijet došle seksualnom reprodukcijom. Mnogi znanstvenici stoga smatraju da nijedna klonirana životinja nije u cijelosti normalna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:06