KOCKARSKE "IGRE"

FBI blokirao najpopularnije stranice za online poker, vlasnike sumnjiče za pranje 3 milijarde dolara

Blokirane su stranice PokerStars, Full Tilt i Absolute Poker, a u slučaju osude vlasnici će morati vratiti 3 milijarde dolara, a prijete im i drakonske zatvorske kazne

FBI je podigao istragu protiv tri vodeće online poker stranice zbog bankovnih prijevara, ilegalnog kockanja i "pranja" milijardi dolara.

Jedanaest osoba, među kojima i vlasnici stranica PokerStars, Full Tilt i Absolute Poker, optuženo je za spomenuta zlodjela, dok je pristup trima navedenim stranicama ograničen. Uhićene su tri osobe, dok američke vlasti u suradnji s Interpolom za ostalima traga u inozemstvu. Većina su Amerikanci, trojica su Kanađani, dok je vlasnik PokerStarsa Izraelac Isai Scheinberg.

PokerStars i dalje pruža kockarske usluge europskim igračima jer europska domena ne spada pod ovlasti američkih zakona, dok je PokerStars u Americi blokiran.

Iako je Američki kongres još 2006. godine zabranio online kockanje, vodeće internetske stranice za online poker pronašle su rupu u zakonu i nastavile raditi koristeći usluge banaka. FBI ih tereti da su lagali bankama o prirodi svog poslovanja, te su na taj način "oprali" preko 3 milijarde dolara.

Sveukupno je oduzeto pet internetskih domena, a 76 bankovnih računa u 14 zemalja je blokirano. U slučaju osude, optuženi će morati vratiti cjelokupni iznos "opranog" novca, dakle 3 milijarde dolara, a prijeti im 5 godina zatvora zbog ilegalnog kockanja, 20 godina za pranje novca i 30 godina zbog prijevare banaka.

Vlasnik stranice Full Tilt Poker, Raymond Bitar šokiran je optužnicom: "Iznenađen sam i razočaran odlukom vlasti da podignu ove optužnice. Željno iščekujem oslobađajuće presude", poručio je, uz tvrdnju da je online poker legalan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:24