GDJE SU DOKUMENTI?

FBI na Trumpovu imanju pronašao 90 praznih mapa: ‘Sve su nosile oznaku ‘klasificirano‘‘

Trenutno se ne zna zašto su spomenute mape bile prazne te gdje se nalaze dokumenti koji su se u njima trebali nalaziti

Agenti FBI-a u Mar-a-Lagu su pronašli tisuće državnih dokumenata, među kojima je bilo i onih s oznakama ”povjerljivo” i ”strogo čuvana tajna” te drugih predsjedničkih dokumenata

 Mario Tama/Getty Images

Među predmetima koje su agenti Saveznog istražnog ureda (FBI) tijekom proteklog mjeseca pronašli u prostorijama imanja Mar-a-Lago, u američkoj saveznoj državi Floridi koje pripada bivšem predsjedniku SAD-u Donaldu Trumpu, našlo se i 90 praznih mapa koji su nosile oznake "klasificirano". Te mape su se trebale vratiti tajniku predstojnika Ureda predsjednika SAD-a ili pomoćniku zaduženom za vojna pitanja, piše The Guardian.

Prema detaljnom popisu povraćenih stvari koji je objavljen u petak, a koji je sastavilo Ministarstvo pravosuđa SAD-a, FBI je iz Trumpova ureda u Mar-a-Lagu povratio 71 praznu mapu. Ostalih 19 praznih mapa pronađene su u jednoj od sobi za pohranu.

Na nekim je mapama pisalo "povjerljivo", a na drugima "vratiti tajniku predstojnika Ureda predsjednika SAD-a ili pomoćniku zaduženom za vojna pitanja". To bi značilo da određeni broj osjetljivih dokumenata nije vraćen spomenutim osobama.

Trenutno se ne zna zašto su spomenute mape bile prazne te gdje se nalaze dokumenti koji su se u njima trebali nalaziti. To znači da je moguće da se trenutno ne zna gdje se nalazi određeni broj tajnih dokumenata koji pripadaju SAD-u.

Agenti FBI-a u Mar-a-Lagu su pronašli tisuće državnih dokumenata, među kojima je bilo i onih s oznakama "povjerljivo" i "strogo čuvana tajna" te drugih predsjedničkih dokumenata. Pronađeni su i isječci iz novina i časopisa koji su napravljeni između 2008. i 2020. godine te pokloni i odjeća.

Ured direktorice Nacionalne obavještajne službe radi procjenu rizika od Trumpovog neautoriziranog zadržavanja povjerljivih dokumenata. Čini se da relevantne institucije za sada ne vjeruju da dokumenti koje je Trump naoko uzeo bez pitanja još nisu pali u ruke neprijatelja SAD-a.

Još se uvijek sastavlja konačni popis svih dokumenata i drugih predmeta koji su pronađeni u Mar-a-Lagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:49