SPORAZUMNI PRETRES

FBI pretražio i rezidenciju bivšeg američkog potpredsjednika, traže se povjerljivi dokumenti

Pretres doma Mike Pencea događa se u trenutku kad se Trump i Biden suočavaju s istragom dvojice posebnih tužitelja

Mike Pence

 Ryan M. Kelly/Afp

FBI je proveo sporazumni pretres rezidencije bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea u Indianapolisu u petak, nakon što su prošlog mjeseca u njegovoj kući pronađeni povjerljivi dokumenti, rekao je Reutersu dužnosnik ministarstva pravosuđa.

Pretraga se odvila samo nekoliko tjedana nakon što je Penceov odvjetnik Greg Jacobs u pismu od 18. siječnja obavijestio Nacionalni arhiv o otkriću povjerljivih dokumenata koji su potom predani FBI-ju.

Pretres doma bivšeg potpredsjednika događa se u trenutku kad se bivši predsjednik Donald Trump i predsjednik Joe Biden suočavaju s istragom dvojice posebnih tužitelja zbog zadržavanja povjerljivih dokumenata.

Posebni tužitelj Jack Smith istražuje jesu li Trump ili njegovi suradnici ometali istragu ministarstva pravosuđa o njegovom zadržavanju tisuća vladinih dokumenata nakon što je napustio Bijelu kuću u siječnju 2021.

FBI je 8. kolovoza, uz sudsko odobrenje, pretražio Trumpovo imanje na Floridi. Pronašli su oko 13.000 dokumenata, a oko 100 ih je imalo oznaku tajnosti.

Odvojeno je glavni tužitelj Merrick Garland imenovao posebnog tužitelja Roberta Hura nakon što je Bidenov pravni tim objavio da su otkrili povjerljive dokumente u studenom u Centru za diplomaciju i globalni angažman Penn Biden, think tanku Sveučilišta u Pennsylvaniji.

To je bio Bidenov ured dok je bio potpredsjednik u mandatu Baracka Obame i prije nego što je postao predsjednik.

Nakon toga je pronađeno još dokumenata u Bidenovoj rezidenciji u Wilmingtonu.

U pretresu Bidenove kuće u Delawareu početkom veljače nisu pronađeni dodatni dokumenti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:54