AGRESIVNIM METODAMA

FBI SMATRA KINU NAJVEĆOM PRIJETNJOM AMERIČKOJ VLADAVINI ZAKONA 'Peking pokušava ukrasti našu tehnologiju služeći se svim mogućim sredstvima'

Christopher Wray
 AFP

FBI je Kinu proglasio najvećom prijetnjom vladavini zakona u SAD-u, dok je šef te američke sigurnosne agencije rekao da Peking pokušava ukrasti američku tehnologiju "služeći se svim sredstvima".

Direktor FBI-ja Christopher Wray rekao je na konferenciji za tisak da organizacija trenutno ima 1000 otvorenih istraga po pitanju kineske krađe tehnologije u 56 regionalnih ureda.

Šef kontraobavještajne službe John Brown rekao je da su uhitili 24 osobe u 2019. godini, a 19 u 2020. vezano uz slučaj kineske krađe.

Na konferenciji u centru za Strateške i međunarodne studije (CSIS) Brown je rekao da FBI vjeruje da "nijedna zemlja nije veća prijetnja od komunističke Kine".

Wray je dodao da se s tom prijetnjom i odgovorom na nju treba baviti cijela američka vlada. Samo u 2019. godini, američke su vlasti uhitile i protjerale dva kineska diplomata koji su ušli u vojnu bazu u Virginiji. Također su uhitili bivše dužnosnike CIA-e i DIA-e koji su špijunirali za Kinu.

Vjeruje se da su kineska nastojanja da ukradu američku tehnologiju, od vojnih tajni pa do medicinskih otkrića, bila dugotrajna i agresivna, no američki dužnosnici tek su se u 2018. godini počeli detaljnije baviti navodnom kineskom špijunažom u SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:04